Vzpomněli jsme si na to, co se stalo loni, když jsme sem přijeli, řekl po výhře nad Senators dvougólový Veleno

Ve včerejším utkání proti Ottawě možná nešlo nakonec ani o to, o kolik branek s přibývajícím časem Red Wings zvítězí, jako spíš o to, jestli se Detroit od posledního měření sil pousnul a zlepšil celkově jako tým.

V tomto utkání byli hosté velmi efektivní a po výhře 5:2 se stali prvním týmem Východní konference, který dosáhl 8 bodů.

Psychicky i fyzicky dobře vyladěný tým hostů sice jako v předchozím utkání, jako by zprvu tahal za kratší konec, ale nakonec přeci jen našel recept na to, jak dostat puk do sítě. Znovu se ukázala variabilita v útoku a také fakt, že i když jste v určitém bodě zápasu prokazatelně horší, než soupeř, ale fungují vám přesilovky, můžete s ním držet krok a v danou chvíli tak z minima vytěžit maximum.

Výsledek je o to sladší, když si vzpomeneme na poslední dva zápasy, které Red Wings v Canadian Tire Centre odehráli. Vysoké prohry 6:2 respektive 6:1 z konce února tohoto roku v člověku asi chvíli zůstanou, a i sám kapitán Detroitu Dylan Larkin se před tímto zápasem, tedy téměř o osm měsíců později přiznal, že tyto prohry tým stále mrzí.

Tentokrát byla ale situace přesně opačná a byli to právě hráči v bílo-červených barvách, kteří se tentokrát mohli radovat ze vstřelených branek podstatně častěji, než soupeř. První dvougólový večer v NHL zažil Joe Veleno, ke kterému se přidali ještě Shayne Gostisbehere David Perron a Larkin, přičemž každý z této trojice využil početní výhodu. Red Wings využili v 5 zápasech hned 9 z 18 početních výhod!

Vzpomněli jsme si na to, co se stalo loni, když jsme sem přijeli, řekl Veleno. „Nechtěli jsme dopustit, aby se to opakovalo. Myslím, že jsme přijeli připraveni. Věděli jsme čemu čelíme.“

A co říká Veleno na své dvougólové představení? „Stalo se to díky dvěma skvělým hráčům, kteří mi vytvořili tyto příležitosti,“ řekl hráč nosící číslo 90. „Jsem šťastný, byl jsem ve správný čas na správném místě a v podstatě dál tvrdě pracoval.“

Dylan Larkin si podruhé v řadě připsal 3 body (dnes 1+2) a s 9 body vévodí týmové produktivitě. Navíc bodoval stejně jako Gostisbehere v každém utkání dosavadního ročníku NHL.

„Je to dobré vítězství. Myslím, že jsme některé těžké momenty zvládli opravdu dobře,“ nechal se slyšet trenér Detroitu Derek Lalonde. „Když hrajete venku s dobrý týmem, jsou chvíle, kdy vám budou šlapat na paty. Ville byl vynikající, svůj úkol splnil. Velmi dobrý výkon speciálních formací, což mělo velký vliv na celkový úspěch. V prvních dvou třetinách se mi opravdu líbila naše hra 5 na 5.“

DeBrincat přivítán bučením

Poprvé od výměny do Detroitu se americký útočník Alex DeBrincat představil v hlavním městě Kanady. Tamní diváci doprovodili každý jeho dotek s kotoučem hlasitým bučením. Drobný útočník byl hlavně v první třetině poměrně častým terčem domácích borců. Z důkladné péče ze strany svých bývalých spoluhráčů si však Alex nedělal velkou hlavu a přešel to širokým úsměvem. Byl to právě on, kdo byl faulován, aby následně Gostisbehere po pobídce z hole Larkina vyrovnal v závěru první třetiny na 1:1.

„Bylo to zhruba to, co jsem očekával. Je to jak to je. Snažíte se soustředit a prostě hrát svoji hru,“ líčil DeBrincat, jak se mu hrálo proti bývalým spoluhráčům.

V zápase si detroitský střelec vystřelil na branku pouze jednou a vůbec poprvé v sezóně vyšel bodově naprázdno. Vzhledem ke střelecké potenci svých spoluhráčů ho to ale nemuselo příliš trápit.

Za domácí se gólově prosadili Jake Sanderson a Ridly Greig. Gólman Joonas Korpisalo předvedl celkem 18 úspěšných zákroků.

„Mají skvělý tým,“ řekl 25letý DeBrincat, jenž vyrostl na předměstí severně od Detroitu. „Jsem ale spokojený tam, kde jsem. Vím, že budou dobří ještě hodně dlouho, takže s nimi svedeme ještě spoustu bitev.“

Proklatě dobré přesilovky

Jestli něco v úvodu nové sezóny šlape jako dobře namazaný stroj, je to v podání Red Wings právě hra v početní výhodě. V tomto utkání Red Wings využili hned 3 z 5 nabídnutých příležitostí, čímž položili dostatečně pevné základy pro další, již čtvrté vítězství v řadě. Celkově využil Detroit v 5 zápasech hned 9 z 18 početních výhod, což představuje úspěšnost rovných 50 procent!

To Ottawa využila proti Detroitu pouhou 1 přesilovku z celkových 6 možností.

„Rozhodně jsme nepředvedli takovou míru úsilí, jakou bychom chtěli,“ poznamenal kapitán domácích Brady Tkachuk. „Nemyslím si však, že se něco takového bude opakovat. Jsme na jedné lodi. Oni nám prostě dnes ukázali, že byli lepší než my. To je frustrující, je to zklamání a my se z toho prostě budeme muset poučit.“

Nebojácný Rasmussen

Kromě dvou vstřelených branek ve třetí třetině bylo dalším významným momentem měření sil mezi Michaelem Rasmussenem a právě zmíněným Tkachukem. Hvězdný útočník se původně pustil do křížku s Moritzem Seiderem, toho se však po chvíli zastal právě urostlý Rasmussen a postavil se kapitánovi Ottawy sám. Oba kohouti dostali za bitku pětiminutový trest, přičemž forvard Red Wings dostal ještě dvě minuty navíc. Ottawa tak sice dostala přesilovku, ale také se musela potýkat s tím, že jeden z jejich nejlepších hráčů bude nějakou dobu na trestné lavici, tudíž scházel na ledě.

Pro hráče Detroitu šlo již o třetí vyloučení za rvačku v pěti duelech letošního ročníku.

(zdroj: detroitnews.com, detroithockeynow.com; foto: detroitnews.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *