Game #6 | Detroit se vrací domů. V Little Caesars Areně přivítá Calgary

O v pořadí pátou výhru za sebou se dnes večer pokusí hokejisté Red Wings. Soupeřem jim bude mužstvo z provincie Alberta.

Mnohem lepší, než se čekalo. I tak by se dalo hodnotit dosavadní počínání hokejistů z Motor City. Od prvotního klopýtnutí na ledě New Jersey mají svěřenci Dereka Lalondea na kontě čtyři vítězství v řadě. Zcela logicky budou chtít vyhrát i popáté, zvlášť před domácím publikem.

Víkend odstartoval Detroit výhrou nad Ottawou. V celku vypjaté utkání vyhráli Red Wings poměrem 5:2. Vidět byl hlavně tříbodový kapitán Larkin (1+2) a také Joe Veleno (2+0). Poprvé od 29. března 2016 se Detroitu povedlo na hřišti soupeře vsítit 3 přesilovkové branky v rámci jednoho utkání.

A právě na hru v početních výhodách budou chtít Red Wings stavět i nadále. Jejich úspěšnost je nyní na 50 procentech.

„Je tam pět kluků, kteří mají něco vymyslet. Většina dnešních (včerejších – pozn. red.) branek padla po rychlém vytažení puku a následného rychlého útoku. Jakmile jsme schopní získávat puky po soubojích u mantinelu, které jsou 50 na 50, jdeme okamžitě do útoku a tvoříme hru. Má to velký podíl na vítězství,“ řekl hlavní trenér k početním výhodám po včerejším vyhraném utkání na ledě Ottawy.

Lalonde si na svých hráčích cení zejména toho, jak k zápasům přistupují. „Máme dobrou mentalitu. Ať se v zápase děje cokoliv, jsme v klidu. Myslím, že jsem v celých 60 minutách odvedli vcelku dobrou práci.“

V brance Detroitu se představí Reimer, Berggren zahalen tajemstvím

Po skvělém včerejším výkonu proti Senators, má dnes brankářská jednička Detroitu Ville Husso volno. Šanci předvést své umění tak dostane James Reimer. Pro zkušeného matadora to bude druhé utkání v sezóně. A že to bylo minule představení! Proti Columbusu pochytal všech 23 střel a při své premiéře v dresu Detroitu tak vychytal čisté konto!

Tato změna na postu brankáře byla dopředu avizována už před utkáním s Ottawou, takže se nejedná o nic překvapivého.

Poté co vyšlo na povrch, že zranění Robbyho Fabbriho nebude pouze otázkou několika dní, byl z farmy do hlavního týmu povolán Jonatan Berggren. Zatím však není úplně jasné, jaké s ním má Detroit plány a nyní tedy nemůžeme s určitostí říct, jestli dnes nastoupí nebo ne.

AKTUALIZACE: Jonatan Berggren do dnešního utkání nastoupí po boku Czarnika a Fischera.

Někdy se velké výměny přes léto vydaří a nová akvizice hraje zásadní roli hned od začátku – tak jako v případě Detoritu a Alexe DeBrincata. Někdy to ale hned od začátku úplně nesouzní tak jako v případě spojení Jonathan Huberdeaua s Calgary.

Dojde v této sezóně k oživení hvězdných hráčů?

Před minulou sezónou přišel Huberdeau společně s MacKenzie Weegarem výměnou za Matthewa Tkachuka. Zatímco Tkachuk poté vstřelil 40 branek a skončil na třetím místě v hlasování o nejužitečnějšího hráče NHL, Huberdeau s Weegarem nastříleli dohromady jen 19 gólů, což pro Flames znamenalo propad v Pacifické divizi. Generální manažer Brad Treliving odešel a na jeho místo přišel bývalý hráč Flames Craig Conroy.

V této sezóně to vypadá, že je Huberdeau zase více sám sebou, přičemž fanoušci Calgary si jistě přejí, aby v sobě znovu objevil hráče, jenž před výměnou do Calgary (sezóna 2021/22) nastřádal v dresu Floridy skvělých 115 bodů! Na loňský sešup v podobě loňských 55 bodů by nejraději nejspíš všichni zapomněli.

Někdejší trojka draftu nastřádala v prvních 5 zápasech 4 body (2+2), a tak se minimálně v úvodu sezóny zdá, že loňský nevydařený ročník bude už pouhou špatnou vzpomínkou.

Podobný pokles zaznamenal také švédský gólman Jakob Markström, který podobně jako jeho kolega z útoku zářil v předloňské sezóně, kdy skončil druhý v hlasování o Vezina Trophy. V té době byl ve druhém roce svého šestiletého kontraktu na 36 milionů dolarů. Minulý ročník se však urostlý brankář trápil, když inkasoval v průměru 2,92 gólu na zápas a jeho úspěšnost zákroků klesla pod 90 procent (89,2 %).

Začátek nového ročníku možná úplně nepřinesl takové oživení, jaké možná mnozí v podání Markströma očekávali – průměr obdržených branek: 2,75, úspěšnost zákroků: 90,5 %. Na druhou stranu jsme teprve na začátku a zápasů, kde bude švédský gólman moct potvrdit svoje kvality, bude v této sezóně ještě spousta.

Po frustrující porážce v minulém zápase na ledě Columbusu se Flames přesouvají do Detroitu. Náš soupeř se do šancí sice dostává, ale jako by to pořád nebylo to pravé ořechové.

„Do šancí se dostáváme, ale myslím, že z pohledu naší hry můžeme být ještě o něco nebezpečnější,“ říká kouč Flames Ryan Huska. „Není to jen o dostávání se do šancí, jde o jejich kvalitu.“

Huska odmítá, že by v tomto zápase mohlo jít o jakousi odplatu za poslední dva prohrané zápasy. Jeho záměrem je naopak pokud možno pozitivně naladit mužstvo před nadcházející dvojicí zápasů na domácím ledě a samozřejmě před chystaným Heritage Classic.

„Máme šanci vrátit se domů s padesáti procentní úspěšností (má na mysli výhry versus porážky – pozn red.), což je důležitá věc, zvlášť když jste na pětizápasovém tripu,“ dodal trenér Calgary.

Andersson pyká za hit na Laineho

V minulém utkání proti Columbusu došlo také ke střetu obránce Rasmuse Anderssona s útočníkem Blue Jackets Patrikem Lainem. Incident se odehrál v úplném závěru utkání. Otřesený Fin následně neodcestoval s týmem do Minnesoty.

Andersson dostal za zákrok pětiminutový trest a následně byl dodatečně potrestán na následující čtyři zápasy. Proti Red Wings tak bude svému týmu chybět. Nahradit v sestavě by jej mohl starý známý Jordan Oesterle, který poslední dvě sezóny působil právě v Detroitu. Rodák Dearborn Heights nedaleko Michiganu prozatím odehrál v hlavním týmu Calgary jedno utkání, a to hned to první proti Winnipegu.

Vzhledem k poměrně brzkému startu utkání hráči Calgary vynechali rozbruslení, a tak lze jen spekulovat, zda do branky půjde Markström nebo Dan Vladař. Český gólman odchytal v této sezóně jedno utkání proti Buffalu, v němž Calgary zvítězilo 4:3. Pravděpodobnější variantou je však start švédské jedničky.

Vzájemná utkání

Bilance vzájemných zápasů hovoří z dlouhodobého hlediska jasně pro našeho dnešního soupeře. V posledních 10 utkáních základní části (poslední se datuje do listopadu 2017) vyhrálo Calgary hned v 7 případech! V posledních dvou utkáních, jenž byly na programu v únoru tohoto roku, ale vyhráli Red Wings (2:1 a 5:2). Velmi se v těchto utkáních dařilo zejména Dylanu Larkinovi, který si celkem připsal 4 body (1+3).

Utkání začíná zhruba ve 23:05 a vidět ho můžete na stanici Nova Sport 1 a Dajto. Streamy budou k nalezení také na webu OnHockeyTV.

(zdroj: redwings.nhl.com, freep.com, x.com, nhlportal.cz; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *