Game #7 | Porazí rozjetý Detroit také Seattle nebo to budou právě Krakeni, kdo vystaví Red Wings stopku?

Celkem 10 z 12 možných bodů už nastřádali hokejisté Red Wings v dosavadním průběhu nové sezóny NHL. Svěřenci trenéra Dereka Lolondea mají v úvodu ročníku vskutku parádní formu. Jedná se o nejlepší vstup Detroitu od sezóny 2011/12. Dokáží Larkin a spol. prodloužit šňůru vítězných zápasů a vyhrát také šestý zápas v řadě? Domácí stánek Rudých křídel tentokrát poctí svoji návštěvou Seattle!

V šesti utkáních nastřílel Detroit celkem 30 branek, což je momentálně nejvíce ze všech. Takové tempo samozřejmě nevydrží napořád, ale nejen tato skutečnost ukazuje, že jsou Red Wings v porovnání s minulou sezónou zase o něco dál.

„Vedeme ligu v počtu vstřelených branek, máme průměr téměř 5 gólů na zápas a naše přesilovky – to zkrátka není dlouhodobě udržitelné,“ řekl už v neděli směrem k médiím Lalonde. „Když takovou formu máte a hrajete tím správným způsobem, snažíte se takovou úroveň tak dlouho jak to jen půjde. Stále se snažíme najít naši hru a hrát tím správným způsobem – to je to, co je udržitelné. Naši gólmani chytají dobře, speciální týmy a naše schopnost se střelecky prosadit zastiňuje některé naše chyby.“

Pochlubit se Red Wings mohou také druhou nejlepší přesilovkou v NHL (úspěšnost 39,1 %). Lepší v tomto ohledu je momentálně pouze New Jersey. A aby toho chvástání nebylo náhodou málo, sluší se připomenout, že po minulém utkání se v našem dresu prohání prozatímní nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec NHL Alex DeBrincat, kterému zdatně sekunduje jeho parťák Dylan Larkin, který je v tabulce produktivity hned za ním. Navíc je také na děleném prvním místě v počtu asistencí.

„Jeho cit pro hokej je mimo jakékoliv tabulky a každý ví, jak umí skórovat,“ řekl na adresu DeBrincata, jeho dvorní centr Larkin.

Hráči s číslem s číslem 93 to v Little Caesars Areně velmi svědčí. DeBrincat je totiž teprve třetím hráčem historie zámořské soutěže, který v barvách Detroitu nasázel v každém z prvních tří domácích zápasů více než jednu branku. Proti Tampě a Pittsburgu se prosadil dvakrát, zatímco proti Calgary pálil do černého celkem ve třech případech! Schoval si vzrůstem neveliký útočník něco také pro Seattle?

Dnešní vítězství by pro Detroit znamenalo bilanci šesti výher a pouze jedné porážky, což klub z Motor City zažil naposledy v ročníku 2005/06. Šňůru šestí vítězství za sebou by pak Red Wings zažili poprvé od sezóny 2018/19.

Proti svým někdejším spoluhráčům dnes nastoupí útočník Daniel Sprong, jenž se gólově prosadil v úvodních dvou zápasech. Proti Ottawě i Calgary si připsal pro změnu po jedné asistenci. V dresu svého dnešního soupeře strávil hbitý útočník poslední dva ročníky, přičemž ten minulý byl bodově jeho vůbec nejúspěšnější – v 66 utkáních si připsal hned 46 bodů (21+25).

Petry ani Kostin dnes nenastoupí

Dnešního tréninku se nezúčastnil Jeff Petry. Stav zkušeného zadáka je dle slov hlavního kouče vedený jako „day to day.“ Obdobná situace je také v případě forvarda Klima Kostina.

Po jednozápasové odmlce se do branky Red Wings vrací Ville Husso.

Vše podstatné, co se týče tréninku najdete ZDE.

Z tábora soupeře

Zatímco Red Wings zatím v sezóně poznali hořkost porážky pouze jedinkrát, Seattle je na tom přesně opačně. Krakeni dokázali v dosavadních 6 utkáních zvítězit pouze jednou a jednou vydřeli bod za prohru po samostatných nájezdech.

Burakovsky je mimo hru

Se službami útočníka Andreho Burakovskyho nebude moci Seattle počítat následujících pár týdnů. Po poslední prohře s Rangers nezněla slova trenéra Davea Hakstola ve spojitosti se šikovným forvardem nikterak pozitivně. Po souboji s kapitánem Jezdců Jacobem Troubou sužují Burakovskyho problémy v horní části těla a jeho doba rekonvalescence se odhaduje na 6 až 8 týdnů.

Pro Krakeny je to jistě velká ztráta, neboť právě Burakovsky byl jednou z hlavních postav zatím jediného vítězství nad Carolinou, jenž Seattle ovládl poměrem 7:4. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu má na zranění v dresu Krakenů zatím docela smůlu. V minulém ročníku zasáhl v dresu Seattlu do 49 utkání se solidní bilancí 39 bodů (13+26) než mu sezónu ukončilo zranění třísel.

Z AHL byl proto povolán zkušený Devin Shore, který už je s týmem a do dnešního utkání by měl nastoupit.

Výborná hra v oslabení

Jestli se něčím může i přes ne příliš povedený start do sezóny Seattle pyšnit, je to hra v oslabení. Krakeni jsou v tomto ohledu 5. nejlepším týmem NHL, když úspěšnost v početních nevýhodách dokázali vyšponovat na 93,8%

Kromě již zmíněného Burakovskyho nemůže Seattle počítat ani s obráncem Brandonem Tanevem, který je jedním z důležitých článků právě při hře v oslabení.

Zápas začíná v poněkud nezvyklém čase – zhruba ve 2:20 našeho času – a můžete jej sledovat prostřednictvím OnHockeyTV.

(zdroj: redwings.nhl.com, freep.com, x.com, nhlportal.cz; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *