Game #12 | Red Wings podruhé v krátkém časovém horizontu nastoupí proti Bruins. Jak dopadne odveta?

V domácím prostředí dnes v noci vyzvou hokejisté Red Wings hostující Bruins. Oba týmy se po týdnu utkají znovu – tentokrát v Little Caesars Areně. V prvním letošním vzájemném měření sil Boston vyhrál na poměrem 4:1.

V rámci Atlantické divize půjde o střet nejproduktivnější ofenzivy (Detroit nastřílel 40 branek) s nejlepší defenzivou, a to jak v rámci divize, tak celé ligy (Boston obdržel jen 16 gólů)!

Skvělý start do sezóny v podání Bostonu

Vegas (10-0-1) a Bruins (9-0-1) jsou poslední dva týmy, které v základní hrací době ještě nepoznaly v tomto ročníku hořkost porážky. Proti Detroitu si navíc Medvědi minulý týden dokázali připsat jednu z dosavadních devíti výher v dosavadním průběhu sezóny.

Ač je tomu po loňské rekordní základní části těžké uvěřit, Bruins právě prožívají vůbec nejlepší vstup do sezóny ve své historii!

Jak už bylo řečeno, Boston je týmem, který dostává nejméně branek (v průměru jen 1,60 branky na zápas), když inkasoval zatím jen 16krát! Zároveň se může pyšnit vůbec nejlepším oslabením v lize (úspěšnost 97,4 %).

Skvělou formu má v poslední době útočník Pavel Zacha. Český hokejista bodoval v posledních 5 utkáních v řadě a svou bodovou šňůru tak bude chtít jistě prodloužit i dnes. Celkem si Zacha v tomto období připsal 6 bodů (4+2).

Poslední utkání odehráli Bruins proti Torontu, které porazili 3:2 až po samostatných nájezdech. Jubilejní 900. zápas v kariéře odehrál onen večer obránce Kevin Shattenkirk!

Další velký kariérní milník v tomto utkání zaznamenal také obránce Mason Lohrei. Jednalo se totiž o jeho vůbec první utkání v nejlepší hokejové lize světa! A dvaadvacetiletý, téměř dvoumetrový čahoun v něm rozhodně nezklamal. Dokonce si připsal i asistenci u úvodní branky z hole Zachy!

Mimo hru čtveřice hráčů

Vlivem suspendace nemohou Medvědi počítat se službami svého elitního obránce Charlieho McAvoye. Dále je mimo soupisku také trojice Milan Lucic, Jakub Lauko a Derek Forbort.

Včerejšího tréninku se nezúčastnil kapitán Brad Marchand. Do utkání by však nastoupit měl. Svatyni  hostů by měl v dnešním utkání hájit Linus Ullmark.

Bruins včera trénovali v následujícím složení:

Van Riemsdyk-Zacha-Pastrňák
Heinen-Coyle-DeBrusk
Frederic-Poitras-Geekie
Beecher-Brown-Steen

Lindholm-Shattenkirk
Lohrei-Carlo
Wotherspoon-Mitchell
McAvoy

Složení přesilovkových formací:

PP1: Shattenkirk, Pastrňák, Zacha, Coyle, Van Riemsdyk

PP2: Lindholm, Lohrei, Poitras, Geekie, DeBrusk

Změny v přesilových i útočných formacích Detroitu

Na včerejším tréninku Red Wings došlo hned k několika změnám. Trenér Derek Lalonde se tím snaží vnést do hry nový impuls nebo chcete-li zažehnout oheň do v poslední době poněkud vychladlých početních výhod.

Lucas Raymond se proto přesouvá do první přesilovkové formace po bok svých dvou spoluhráčů s elitní formace – Dylana Larkina a Alexe DeBrincata. Shayne Gostisbehere putuje na modrou čáru (místo Moritze Seidera) a zapomenout bychom neměli na Davida Perrona, který zůstává na svém místě.

Seider bude operovat ve druhém přesilovkovém komandu, kde ho na pravém straně doplní Jake Walman (místo Raymonda).

Celé to tedy na tréninku vypadalo následovně:

První přesilovková formace:

Gostisbehere
DeBrincat-Larkin-Raymond
Perron

Druhá přesilovková formace:

Seider
Sprong-Compher-Walman
Copp

„Chceme tím trochu vyskočit ze stereotypu. Jsme čtyři zápasy bez gólu (v přesilovkách – pozn. red.). Myslím, že to chtělo změnu. Je to jedna z variant, kterou jsme zkoušeli už v přípravném kempu, takže dávalo smysl to vyzkoušet a vypadalo to dobře“ vyjádřil se k novému složení přesilovkových pětic Lalonde. „Je to jako se vším, pokud se něco nedaří nebo to neklape, je třeba udělat malou změnu.“

Že je potřeba něco změnit ostatně dokládají také čísla. V posledních 4 utkáních nevyužil Detroit ani jednu ze 13 nabídnutých početních výhod, zatímco v předchozích 7 zápasech proměnil hned 12 z celkově 29 přesilových her (úspěšnost 41,4 %).

„Vždy je dobré to trochu pozměnit,“ poznamenal k přesilovkovým rošádám obránce Walman. „Kluci jsou nadšení, že budou mít na přesilovce nová místa. Na této lodi jsme všichni společně, takže pokud je něco, co můžeme udělat, abychom pomohli týmu, uděláme to.“

Walman zároveň nabádá k větší houževnatosti: „Chce to prostě střílet. Máme tam o jednoho chlapa navíc, takže někdo logicky musí zůstat volný. Je potřeba dávat puky na bránu a vytvořit zmatek.“

Návrat k naprostým základům – to je klíčové pro hru v přesilovkách z pohledu DebRincata. „Neměli bychom se tolik spoléhat na naše individuální dovednosti. Hrajme jednoduše,“ říká americký útočník. „Myslím, že právě to je recept na úspěch. Jakmile získáme zpátky svůj rytmus, pak můžeme zkoušet i něco složitějšího. Musíme pracovat na tom, abychom získávali puk zpátky na hokejku. Mám pocit, že prohráváme až příliš osobních soubojů. Soupeř pak puk rychle vyhodí, čímž ztratíme dalších 20 až 30 vteřin.“

Změny nastaly také při hře 5 na 5. Michael Rassmusen se na tréninku objevil ve středu třetí lajny po boku Perrona a Daniela Spronga, zatímco Joe Veleno zaujal pozici na křídle druhého útoku po boku J. T. Comphera a Andrewa Coppa.

Fischer s otazníkem, v brance se představí Husso

Lalonde ale zároveň podotkl, že ještě neví, zda se hráči v takovémto složení skutečně představí také v zápase proti Bostonu. Důvodem je možná absence forvarda Christana Fischera.

V případě, že nenastoupí, bude povolána náhrada z Grand Rapids nebo je ve hře hra na 11 útočníků a 7 obránců. Návrat Robbyho Fabbriho ještě stále není na pořadu dne.

Mezi tři tyče se dnes postaví finský gólman Ville Husso.

Walman trénoval s chráničem krku

Na závěr se ještě krátce vraťme k Jakeu Walmanovi. Včerejší trénink totiž hráč oblékající číslo 96 absolvoval s chráničem krku, k čemuž následně poznamenal, že jej bude brzy využívat také v samotných zápasech.

„Vyzkoušíme jich několik a uvidíme, který z nich mi bude nejlépe vyhovovat. Cílem je samozřejmě ochrana,“ řekla k nejnovějšímu přírůstku své hokejové výstroje opora zadních řad Detroitu. Největším impulzem k tomuto rozhodnutí byla samozřejmě tragická smrt Adama Johnsona z minulého týdne.  

Dnešní bezesporu zajímavé utkání startuje zhruba pět minut po půlnoci našeho času a sledovat jej můžete prostřednictvím OnHockeyTV nebo NHL66.ir.

(zdroj: mlive.com; freep.com, x.com; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *