Game #13 | Detroit přijíždí do Madison Square Garden. Podaří se mu navázat na výhru proti Bostonu?

Dvě vítězství z posledních tří zápasů proti soupeřům z Východní konference – taková je bilance hokejistů Red Wings před dnešním utkání proti newyorským Rangers. Jezdci si však před vlastním publikem budou chtít spravit chuť. V posledním utkání totiž padli proti Minnesotě, byť se tak stalo až po samostatných nájezdech.

Larkinův start nejistý, Fabbri s Fischerem zpátky v sestavě

Start kapitána Dylana Larkina je v dnešním utkání značně nejistý. V průběhu minulého zápasu proti Bostonu Larkin chvíli nebyl k dispozici, pak se však vrátil a zařídil vyrovnání na 3:3.

Na včerejším tréninku se však hráč oblékající dres číslem 71 neobjevil. Do New Yorku nicméně Larkin s týmem odcestoval. Nejspíš se tedy rozhodne až před zápasem. Dle vyjádření hlavního trenéra Red Wings se Larkin potýká s nepříjemným zraněním v horní části těla.

Jak jsme Vás již prostřednictvím našeho Facebooku informovali, na návrat do se sestavy se již určitě těší Robby Fabbri, jenž nehrál od úvodního utkání proti New Jersey.

„Odvedl dobrou práci, co se rehabilitace týče,“ ocenil přístup Fabbriho hlavní kouč Derek Lalonde.

Kvůli chatrnému zdraví nastoupil v minulé sezóně Fabbri jen do 28 utkání. Podle Lalonda je však tento útočník pro klub velmi důležitý.

„Je to hráč, kterého máme rádi a kterého si vážíme. Nejen kvůli tomu, jaký hráč je to na ledě, ale také kvůli tomu, jak velkou je součástí našeho vůdčího jádra,“ prozradil trenér.

Očekává se také návrat Christiana Fischera, jenž chyběl v minulém utkání proti Bruins.

Včerejší trénink absolvovali Red Wings v následujícím složení:

DeBrincat – Czarnik (místo Larkina) – Raymond
Perron – Compher – Copp
Fabbri – Veleno – Sprong
Kostin – Rasmussen – Fischer

Walman – Seider
Chiarot – Holl
Määttä – Gostisbehere
Petry

Husso/Reimer/Lyon

Pokud Larkin do utkání skutečně nezasáhne, očekává se, že Red Wings vyrukují na svého dnešního soupeře s 11 útočníky a 7 obránci. Bez ohledu na sestavu však bude chtít Detroit zcela jistě navázat na 2 vítězství z posledních 3 utkání.

Na otázku, zda Red Wings potřebují lepší vstupy do zápasů odpověděl trenér Lalonde následovně: „Nemyslím si, že je to o tom, že pakliže máte dobrý začátek, přijde automaticky odměna. O začátky se moc nezajímám. Jde o to, abychom nebyli dole až příliš. Nemůžeme v zápasech stále jen dotahovat.“

Proti Rangers nastoupí Husso

Někteří škarohlídové mohou namítnout, že co se týče brankoviště není to zatím ze strany Villeho Hussa žádná hitparáda. Sám finský brankář připustil, že některé zákroky proti Bostonu si za rámeček nejspíš nedá. Řeč byla především o prvním inkasovaném gólu v minulém utkání, k němuž strážce detroitské branky poznamenal, že by byl nejradši, kdyby se celá situace dala vrátit zpět.

„Když jsem byl mladší, trenér brankářů mi řekl, že v zápase je vždycky jedna nebo dvě střely, které když chytíte, tak to vaší hře celkově velmi pomůže,“ prozradil Husso. „Musím jít postupně střelu po střele. To že inkasujete nějaký špatný gól se stává a já se s tím prostě musím naučit žít. Jde jen o to vrátit se zpátky ke svojí hře.“ Dnes jsem měl dobrý trénink. Cítím, že se to blíží. Musím být ostřejší.“

První branku v minulém utkání Husso inkasoval poté, co neudržel střelu Davida Pastrňáka a volný puk následně dostal do sítě James Van Riemsdyk.

„Ville nám dal šanci. Jeho bilance je 5-2-1, což bereme. Tato čísla mají co dočinění s tímto zápasem – nebylo to úplně nejlepší, ale cítíme se velmi jistě, když ho máme v brance,“ řekl na adresu svého svěřence Lalonde. V dnešním utkání proti Rangers tak dostane Husso opět důvěru.

Z tábora soupeře

Jak už bylo zmíněno v úvodu, Rangers prohráli minulý zápas s Minnesotou (4:5 po samostatných nájezdech. Jinak však mají svěřenci trenéra Petea Laviolettea v poslední době úžasnou formu. Před utkáním s Wild vyhrálo mužstvo z Manhattanu celkem 6 utkání v řadě!

Rangers jsou momentálně vedoucím celkem Metropolitní divize a ve Východní konferenci zaujímají druhou příčku za Bostonem.

Produktivitu Rangers vede Artěmij Panarin, který si v minulém utkání připsal gól a asistenci, čímž prodloužil svou bodovou šňůru již na 11 po sobě jdoucích utkání! Bodoval tak ve všech utkáních probíhajícího ročníku NHL.

Kreider stoupá historickými tabulkami

Nejlepším střelcem týmu je s 8 brankami Chris Kreider. Ten se prosadil již ve třetím utkání v řadě a jeho poslední branka do sítě Minnesoty znamenala již jeho 273. trefu v dresu Rangers. Touto brankou se dostal Kreider už na 4. místo v historickém pořadí nejlepších střelců v klubové historii.

Na třetího Adama Gravese pak Kreider ztrácí pouhých 7 branek, takže se dá předpokládat, že statistiky Jezdců se budou přepisovat znovu už velmi brzy. Kreidera navíc dělí pouhé 3 přesilovkové trefy od toho, aby se stal pátým mužem, který v dresu Rangers nastřílí 100 gólů v početních výhodách!

V brance New Yorku Quick

V brance se dnešní soupeř Detroitu spoléhá na Igora Šesťorkina. Moskevský rodák vstoupil do sezóny velmi dobře. V 8 zápasech do kterých nastoupil má bilanci 6-2-0, s průměrem 2,36 branky na zápas a úspěšnost zákroků vyšponoval na 91, 3 %

Dnes však dostal volno a do branky se tak proti Red Wings postaví Jonathan Quick. Krýt záda mu bude Louis Domingue.

„Dělají správně opravdu spoustu věcí,“ řekl na adresu Jezdců Lalonde. „Je to sebevědomý tým v rámci naší konference, což je pro nás výzva.“

Staří známí

Zajímavostí je, že hned trojice zainteresovaných má co do čínění s tím nebo oním klubem. Pojďme se nyní podívat o koho se jedná:

  • Jacob Trouba, kapitán soupeře je rodákem ze státu Michigan, konkrétně z Rochesteru. V Michiganu hokejově vyrůstal – v rámci amerického národního programu působil v organizaci Compuware (v sezónách 2010/11 a 2011/12) a také na University of Michigan (2012/13). Když vyrůstal byli Red Wings pochopitelně jeho oblíbeným týmem a za svůj vzor sám Trouba uvádí Nicklase Lidströma.
  • Asistent generálního manažera Rangers Ryan Martin působil v organizaci Red Wings dlouhých 16 let (v rozmezí let 2005-2021), z toho 11 sezón (2010-2021) jako asistent generálního manažera týmu a 8 sezón jako generální manažer farmářských Grand Rapids Griffins (2013-2021).
  • V ročníku 2021/22 se v barvách Rangers představil Andrew Copp, kam putoval z Winnipegu. V barvách Jezdců toho však odehrál jen 16 zápasů. Ostudu ale určitě neudělal – bilance 18 bodů (8+10) v základní části a dalších 14 bodů (6+8) ve 20 zápasech play off je toho celkem jasným důkazem.

Utkání začíná zhruba v 01:35 našeho času a sledovat ho můžete již tradičně na OnHockeyTV.

(zdroj: redwings.nhl.com, freep.com, x.com, nhlportal.cz; foto redwings.cz)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *