Game #14 | Dokáže Detroit přehrát na svém ledě trápící se Montreal?

První z celkově čtyř utkání mezi těmito dvěma celky je dnes v noci na programu v Little Caesars Areně. Detroit si bude chtít jistě spravit chuť po nepříliš povedeném výkonu proti Rangers. Montreal by pro změnu rád zastavil sérii čtyř porážek v řadě.

Po žhavém začátku sezóny, kdy Red Wings všechny (nebo alespoň většinu) své příznivce navnadili, v posledních několika zápasech vrací zpátky na zem. Detroit sráží zejména špatné starty do utkání, po kterých musí většinou družina trenéra Dereka Lalondea dotahovat, což se logicky ne vždy podaří dotáhnout do zdárného konce.

Přijde zlepšení v úvodu utkání?

V prvním utkání proti Bostonu prohrával Detroit po první dvacetiminutovce 0:2, aby nakonec padl poměrem 1:4. V odvetě hrané o týden později detroitští znovu úplně nezachytili začátek utkání a v polovině 1. třetiny prohrávali opět o dvě branky. Zásluhou Lucase Raymonda však ještě v první třetině alespoň snížili, a nakonec svému soupeři uštědřili po výhře 5:4 první letošní porážku po základní hrací době.

V minulém utkáni se Red Wings utkali v Madison Square Garden s tamními Rangers. V prvním dějství se hosté zmohli na pouhých 5 střel a do kabin se šlo za stavu 1:0 pro domácí. Ve druhé třetině se brankostroj Jezdců rozjel na plno a po 40 minutách bylo za stavu 5:0 tak prakticky hotovo. Zlepšeným výkonem, a hlavně třemi vstřelenými brankami ve třetí třetině sice Detroit odvrátil možnost, že by utkání mohlo skončit debaklem, nicméně z New Yorku odjeli hokejisté s okřídleným kolem na hrudi s prázdnou.

Abychom však byli k Red Wings spravedliví, je třeba si také uvědomit, jak náročný program Red Wings v poslední době měli, včetně dvou utkání během jednoho týdne proti skvěle hrajícím Bruins, v minulém zápase čelili v dobré formě hrajícím Rangers a zapomínat bychom neměli ani na zápas s posledními finalisty Stanley Cupu, Floridou Panthers.

Ačkoliv mohou být ty pořád dokola omílané ospalé začátky frustrující, sluší se taky ocenit fakt, jak Red Wings tvrdě bojovali, a nakonec díky skvělému představení ve třetích třetinách zápasů s Bruins (ve druhém utkání) a Islanders, dokázali třemi brankami otočit nepříznivý vývoj utkání a dovést obě utkání do vítězného konce.

Klíč je tak především v tom, pokusit se eliminovat špatné vstupy do zápasů a tím tak ušetřit spoustu sil při následném dohánění nepříznivého skóre.

Gostisbehere zdravým náhradníkem, Fabbri do zápasu nezasáhne

Shayne Gostisbehere se do sestavy pro toto utkání nevešel. Fabbriho kouč Lalonde stáhnul, jelikož je útočník po zranění, a tak je trenérský štáb v jeho případě obezřetný.

V sestavě tak bude po jednozápasové odmlce figurovat Austin Czarnik. V brance se dnes představí James Reimer.

Nácvik přesilovek probíhal na tréninku v tomto složení:

  • Raymond (před brankou), Larkin (mezi kruhy), Debrincat, Walman (oba na kruzích), Seider (na modré)
  • Copp (před brankou), Compher (mezi kruhy), Sprong, Perron (oba na kruzích), Petry (na modré)

Proti Montrealu se Detroitu daří

Když vezmeme v potaz vzájemné zápasy z minulé sezóny, je bilance z pohledu Red Wings velmi pozitivní. Ve čtyřech utkání zvítězil americký celek hned třikrát (5:0, 4:3pp a 3:0, zatímco jedinou porážku utrpěl až po samostatných nájezdech (2:3sn).

Z posledních 10 utkání vyhrál Detroit hned v 7 případech.

Z tábora soupeře

Zatímco Red Wings jsou, co se týče své momentální formy řekněme jako na houpačce, Canadiens prohráli poslední 4 zápasy v řadě, přičemž s Vegas neuspěli až po nájezdech. Naposledy padl Montreal proti Tampě (3:5), kde podobně jako Detroit v posledním utkání zaspal začátek a ani následné zlepšení ve třetí třetině na body nestačilo.

V utkání vstřelil letos svůj první přesilovkový gól kapitán Nick Suzuki, kterého svými prvními zásahy v sezóně doplnili Michel Pezzeta a Christian Dvorak. V utkání si zachytali nakonec oba brankáři Canadiens, když Jakea Allena v pruběhu první třetiny nahradil Sam Montembeault, který zneškodnil celkem 22 z 23 střeleckých pokusů soupeře.

Harvey-Pinard zpátky v sestavě

Před cestou do Michiganu trénovali „Habs“ v CN Sports Complex v Brossardu. Útočník Rafaël Harvey-Pinard, jenž nehrál od 2 listopadu, kdy opustil utkání proti Arizoně z důvodu zranění v dolní části těla, byl zpět na ledě se svými spoluhráči a podle všeho by měl být na dnešní utkání připraven.

V dobré formě hrající Monahan

Jestli se někomu v poslední době v dresu Canadiens daří, je to určitě útočník Sean Monahan. Někdejší hráč Calgary sice v posledním utkání proti Tampě neskóroval, ale připsal si asistenci u gólu Suzukiho.

Byla to celkově pátá Monahanova asistence v probíhajícím ročníku NHL, což ho spolu 6 brankami a celkově 11 body řadí na druhé místo týmové produktivity. Ona zmíněná asistence proti Tampě pak byla již v pořadí šestým zápasem v řadě, v němž 29letý forvard dokázal bodovat.

Lídrem produktivity kanadského celku je Cole Caufield. Vzrůstem nevysoký forvard má po 12 zápasech na svém kontě 12 bodů (4+8).

Zápas začíná zhruba v 01:05 našeho času a sledovat jej můžete tradičně přes OnHockeyTV.

(zdroj: redwings.nhl.com, freep.com, x.com, nhlportal.cz; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *