Game #16 | Ve švédském Stockholmu změří Detroit síly s Ottawou. Budou Red Wings úspěšní i ve druhém vzájemném utkání?

Po čtyřech dnech příprav čeká hokejisty Red Wings další v pořadí 16. zápas základní části NHL, kdy Detroit změří síly s ottawskými Senátory. Zápas bude specifický v tom, že se bude hrát ve švédském Stockholmu, kde oba celky (společně s Torontem a Minnesotou) zavítaly v rámci NHL Global Series.

„Kolem zápasu jako je tento se toho podle mě děje možná až příliš,“ řekl po dnešním ranním rozbruslení hlavní kouč Derek Lalonde. „Za celý týden se toho na nás spousty nahromadilo. Bylo by tudíž nyní snadné nechat se pohltit emocemi. Chceme je sice trochu pustit ven, ale zároveň je chceme ovládat.“

Od neděle, kdy Red Wings dorazilo do Stockholmu se realizační tým společně s hráči snažili najít správný balanc mezi tréninky, dobrým spánkovým režimem a společnými týmovými aktivitami.

Útočník Andrew Copp se nechal slyšet, že středeční trénink byl pro tým velmi důležitým. „Když bruslíme, jsme v pohybu, cítíme se tak nejlépe. Myslím, že jsme se během tréninku snažili docílit toho, abychom se dostali do tempa a bruslili. Pokud absolvujete jednoduché tréninky, nebude připraveni v zápase.“

Detroit bude chtít nepochybně navázat na poslední vítězství proti Columbusu (5:4) a zejména na poslední zkušenost z 21. října, kdy se s dnešním soupeřem potkali v rámci letošní sezóny poprvé.

„Během onoho zápasu jsme viděli, že jim naše rychlost dělala potíže,“ zavzpomínal Copp na minulý vzájemný zápas, jenž Red Wings opanovali výsledkem 5:2. „Když hrajete rychle, dělá to problémy každému. Měli jsme tehdy opravdu několik silných pasáží a spoustu přesilových her (Red Wings využili celkem 3 z 5 početních výhod – pozn. red), kdy se puk rychle přesouval, což vedlo ke všem třem přesilovkovým gólům.“

Czarnik by mohl být k dispozici proti Torontu, v brance Reimer

Lalonde také prozradil, že do dnešního utkání nenastoupí forvard Autin Czarnik. „Doufáme, že bude k dispozici v pátek,“ řekl kouč ohledně rodáka z Michiganu, který laboruje s blíže nespecifikovaným zraněním od 10. listopadu, kdy odstoupil ze zápasu s Montrealem.

Mimo sestavu bude pro dnešek obránce Justin Holl.

Jak jsme Vás již včera informovali, brankář Ville Husso se kvůli narození dcery Emmi Marie vrátil zpět do Detroitu. Proti Ottawě se mezi tři tyče postaví James Reimer. Pro dalšího brankáře v pořadí, Alexe Lyona se tak otevírá příležitost zachytat si v zítřejším utkání proti Torontu. Lalonde si nicméně nechává otevřená dvířka i pro možnost, že by Reimer naskočil i zítra.

Red Wings to ve Stockholmu dobře znají

Jakožto tým tady nejsou Red Wings úplně poprvé. Dnes a zítra to pro ně právě na této půdě bude již v pořadí 3. a 4. zápas. První dva zde Detroit odehrál v tehdejší Ericcson Globe (nyní Avicii Arena) v rámci Premiere Series roce 2009 proti St. Louis. A oba zápasy prohrál. Snad to tedy nyní dopadne o poznání lépe.

Na Lalondea ostatně „nádech“ atmosféry kolem Global Series Stockholmu kolem velmi zapůsobil. Při procházce po okolí potkal hlavní trenér jeden mladý pár z Prahy, s nímž prohodil pár slov.

„Řekli mi, že jsou Red Wings jejich oblíbeným týmem a že mě chtěli jen pozdravit. „Tyto malé a jedinečné zážitky a vibrace dělají z této akce neuvěřitelnou událost,“ řekl Lalonde.

Z tábora Senators

Svůj poslední zápas Ottawa sice vyhrála (4:1 proti Calgary, přesto v jejím táboře nadšení úplně nevládne. Mužstvo z hlavního města Kanady je totiž v rámci Atlantické divize na posledním 8 místě, když má na svém kontě pouhých 12 bodů. Předposlední místo pak okupuje v rámci Východní konference, i když nutno podotknout, že má ze všech 16 týmů odehranou nejmenší porci zápasů (13).

V útoku se Ottawa opírá zejména o trojici Tim Stützle (3+14), Claude Giroux (5+10) a Brady Tkachuk (8+4), která v dosavadních 13 zápasech dohromady nastřádala 44 kanadských bodů.

V brankovišti nejvíce času tráví brankář Joonas Korpisalo, který nastoupil v dosavadním průběhu sezóny do 8 utkání, v nichž má vyrovnanou bilanci – 4 výhry, 4 porážky.

„Jejich hráči jsou velcí a těžcí, říká na adresu dnešního soupeře kouč Lalonde. „Mají top lajnu, která umí být dominantní. Můžete o nich říct, že jsou jednoduše talentovaní. Jsou opravdu dobří v každé pozici, hrají v tempu a jsou typem formace, která umí hrát stylem nahoru-dolů.“

Na zápasy do Švédska povolala Ottawa do hlavního obránce Jacoba Larssona a třetího brankáře Madse Søgaarda.

Níže se podívejte, v jaké sestavě Senators ráno trénovali:

Zápas začíná v přívětivých 20:05 našeho času a sledovat jej můžete na Nova Sport 1. Streamy budou již tradičně k nalezení také na OnHockeyTV.

(zdroj: redwings.nhl.com, detroitnews.com, x.com; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *