Byl jsem trochu nervózní, nechal se slyšet navrátilec DeKeyser

Danny DeKeyser

Ačkoliv Danny DeKeyser platí v NHL již za ostříleného borce, před startem letošního tréninkového kempu se cítil tak trochu opět jako nováček. Přitom je v současném kádru Red Wings druhým nejdéle sloužícím hráčem.

Včerejšek však pro DeKeysera znamenal téměř návrat na začátek. Jeho spoluhráči sice byli vinou koronavirové pandemie na posledním oficiálním tréninku 11. března, třicetiletý zadák měl však toto čekání ještě o mnoho delší.

Minulý ročník totiž skončil pro detroitského rodáka prakticky ještě dříve než stačil pořádně začít. Stopku vystavilo DeKeyserovi poranění zad, které si, jak se záhy ukázalo, vyžádalo operaci. Tato skutečnost znamenala, že pro lídra obranných řad Detroitu skončila sezóna již po osmi odehraných utkáních! Poslední duel, ve kterém se objevil, se hrál 23. října 2019 našeho času proti Vancouveru.

„Právě dnes (včera, pozn. red.), první den tréninkového kempu, jsem byl trochu nervózní,“ přiznal DeKeyser. „Bylo fajn jít zase zpátky na led s určitým záměrem. Minulý rok byl v mém podání poněkud monotónní – každý den chodíte na rehabilitaci a sledujete zápasy ze šatny.“

Brzký konec klíčového beka v úvodu sezóny byl pro Red Wings velmi citelný. Po úvodním dni opětovného tréninkového drilu se však DeKeyser cítil dobře. Jistě mu pomohla i skutečnost, že už nějakou dobu pravidelně chodil na led s některými spoluhráči.

Jednou z klíčových věcí však bylo získání vlastní důvěry ve své schopnosti po náročném zranění. Důležitou úlohu v tomto procesu sehrál bývalý hráč Red Wings a Dannyho spoluhráč Kyle Quincey, jenž před mnoha lety podstoupil stejnou operaci jako DeKeyser.

„Byla to dlouhá doba, ale v uplynulém roce jsem opravdu tvrdě pracoval, nyní mám pocit, že bych se měl vrátit ke své rychlosti,“ poznamenal americký obránce a pokračoval: „Hra je opravdu rychlá, zvlášť když jste mimo tak dlouho jako já. Největší věcí pro mě bude návrat k tomuto tempu hry v kontextu toho, jak se nynější hra zrychlila a jak dobře všichni bruslí.“

Do hry byl DeKeyser nasazován společně s Filipem Hronkem. A právě o společném počínání této dvojice se zmínil hlavní trenér Jeff Blashill následovně: „Ohledně složení obranných dvojic není nic jasně dáno, ještě není nic vytesáno do kamene, ale když hrál DK společně s Filem, panovala mezi nimi určitá chemie a společně odvedli dobrou práci. Jsou to dva z našich nejlepších obránců, takže očekávám, že od začátku sezóny budou na ledě trávit velké množství minut. Jakmile vstoupíme do sezóny, budu s Dannyho vytížením opatrný,“ dodal Blashill s tím, že si plně uvědomuje, že DeKeyser bude potřebovat určitý čas na plnou aklimatizaci.

Detroit je určitě rád, že je DeKeyser k dispozici i z toho důvodu, že potřebuje do speciálních formací na přesilové hře obsadit místo hráče, jenž drží hokejku nalevo. DeKeyser se v rámci přesilových her objevil ve skupině s Dylanem Larkinem, Anthony Manthou, Tylerem Bertuzzim a novicem Bobby Ryanem.

„Jsou to všechno velmi talentovaní kluci,“ odvětil na adresu výše zmíněných hráčů DeKeyser. „Dokážou vystřelit a také vytvořit dobré situace. Pokud s nimi budu nasazován, pokusím se udělat vše, co je v mých silách, aby nám to fungovalo a abych pomohl týmu.“

Jak už bylo řečeno v úvodu, DeKeyser je služebně druhým nejstarším hráčem současného kádru. Déle působí v Detroitu pouze Darren Helm. DeKeyser se k Red Wings přidal v roce 2013, jakožto volný hráč, který nikdy neprošel draftem. Předtím působil ve Western Michigan University (NCAA), přičemž v poslední sezóně byl kapitánem týmu.

„Do sezóny jdu s tím, že vidím věci již trochu jinak než dřív, a to už jen proto, že je mi třicet. Už nejsem mladý kluk,“ konstatuje DeKeyser. „Pro starší hráče je dnes mnohem těžší hrát v této lize. Řekl bych, že hráči, kterým je dnes 35, jsou bráni jako kdyby jim bylo 42. Koncem 90. let a na přelomu tisíciletí hráli kluci, jimž bylo 40 úplně běžně. Dnešní hra je však hrozně rychlá. Když hrajete na této úrovni tak dlouho, vaše tělo začne být opotřebované. Jsem moc rád, že jsem znovu na ledě. Mám štěstí, že tu dnes můžu být.“

Mít zdravého DeKeysera zpátky v týmu označil Blashill jako „obrovskou věc pro tým“.

„Za posledních několik let byl jedním z našich nejlepších obránců,“ pokračoval Blashill. „Zvládne na ledě trávit velké množství minut proti nejlepším hráčům soupeře, vymanit se z vlastní třetiny s pukem na holi, díky čemuž ho máte častěji pod kontrolou a nemusíte tolik myslet na defenzivu,“ zakončil povídání na téma DeKeyser trenér Red Wings.

(foto: nhl.com, zdroj: mlive.com, freep.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *