Svečnikov hodlá bojovat o místo v hlavním týmu. Mám nejlepší kondici v životě, hlásí

Jevgenij Svečnikov

Jevgenij Svečnikov by si jistě rád zahrál úvodní zápas blížícího se ročníku NHL. Tím spíš, když soupeřem jeho Detroitu bude Carolina, za kterou válí jeho mladší bratr Andrej. Pro oba bratry by to byla jistě velká věc, neboť se tak ještě nestalo. Pro staršího z této dvojice je to tak další motivace navíc.

Svečnikov se letos účastní již svého celkově šestého tréninkového kempu Red Wings. Za takovou dobu už tým zpravidla pozná, zda se mu daný hráč hodí nebo nehodí do dlouhodobé koncepce, případně ví, co od něj očekávat. Někdejší velký talent je však dodnes tak trochu záhadou.

Na draftu v roce 2015 si ho zástupci Detroitu zvolili jako celkově 19. v pořadí. Stalo se tak především díky jeho dovednostem a fyzickým parametrům. Jak už to tak v životě ale bývá, objevila se v průběhu následujících let řada překážek, které Svečnikovovi zabránily v tom, aby se mohl etablovat jako legitimní hráč NHL, a měl tak možnost naplno ukázat talent, který v něm dřímá.

Jednalo se především o zranění kolene, kvůli němuž byl nucen vynechat kompletní ročník 2018/19. Po náročném zranění se pak Svečnikov v následující sezóně jednoduše nedostal na takovou úroveň, která by mu zaručovala místo v hlavním týmu Detroitu, a tak ji celou strávil na farmě.

Nyní, ve věku 24 let, si uvědomuje, že pokud chce spojit s Red Wings i svou další budoucnost, musí to ukázat právě teď.

„Vím, že na mě bude tlak, že se na to novináři budou vyptávat,“ uvědomuje si Svečnikov. „Chci se dostat do hlavního týmu a pomoci mu být lepší. Jsem připraven jak mentálně, tak fyzicky a díky všem nepříjemnostem, kterými jsem si prošel, jsem na tom nyní ještě lépe,“ říká ruský útočník odhodlaně.

„Když jsem byl draftován, cítil jsem, že mám v sobě všechny ty vlastnosti a dovednosti a pak se nadále zlepšoval. Hrál jsem čtyři roky jako profesionál, byl jsem rychlejší, získával jsem další dovednosti a cítil se lépe.“

V případě, že by se Svečnikov do hlavního týmu neprobojoval, musel by nejprve projít waiver listinou, aby mohl být následně odeslán do Grand Rapids. Z této listiny si ho však může vybrat kterýkoliv tým NHL, což pravděpodobně Detroit riskovat nebude, alespoň ne dříve, než mu dá dostatek příležitostí, aby se ukázal.

To, že má Svečnikov letos pravděpodobně poslední šanci a tedy, že rozhodně nedostane nic zadarmo, dokládá také skutečnost, že se na letošním kempu pohybuje ve druhé skupině. Členové první skupiny, jenž čítá celkem 18 hráčů, mají zdá se prozatím jistou výhodu, co se týče nasazení pro úvodní zápas základní části NHL.

Svečnikov si také moc dobře uvědomuje, že letos je situace od těch předcházejících odlišná, neboť se neodehrají žádná přípravná utkaní a hráči tak budou muset zaujmout trenéry již od začátku kempu a hlavně ve třech vnitrotýmových kláních.

Stačí se otevřít a dostat příležitost vystřelit na branku,“ odkrývá Svečnikov vcelku jednoduchý recept. „Myslím, že to pro mě bude klíčové. Musím být také velmi silný kolem branky a také v rozích. Abychom byli úspěšní musíme podstoupit souboje o puk. Dokážu to, umím hrát hodně fyzicky.“

Během prodlouženého volna, které způsobila pandemie COVID 19, bylo pro Svečnikova prioritou zvýšení síly a vytrvalosti dolní části těla.

„Sveč a já jsme se loni na jaře bavili o tom, jak dál pracovat na zvýšení jeho vytrvalosti,“ prozradil trenér Detroitu Jeff Blashill a pokračoval: „Má mohutné tělo, tvrdě pracuje a chce udělat vše pro to, aby byl dobrým hráčem, a to kvituji.“

Svečnikov, jenž během tři ročníků nastoupil v dresu Red Wings do 20 utkání, k tomu dodává: „Blash po mě chtěl, abych si protáhnul střídání. Pracoval jsem na své kondici a cítil, že jsem se dostal na další úroveň. Tvrdě jsem na sobě pracoval, mám pocit, že jsem v nejlepší kondici svého života.“

Na letošní zkrácený ročník se Jevgenij připravoval společně s již zmiňovaným bratrem Andrejem, se kterým trávil spoustu času v Severní Karolíně.

„Velmi jsme si vážili času, který jsme spolu strávili, zvláště když bylo všechno zavřené,“ řekl útočník Red Wings. „Trénovali jsme společně také v Detroitu, kam za mnou přijel. Máte možnost ho v lize pár let sledovat a vidíte, že se toho hodně naučil. Učíme se společně jeden od druhého.“

Ruský útočník nezapomněl zmínit také ostatní rodinné příslušníky, když uvedl, že jeho hokejové počínání rodina velmi prožívá. „Pro moji matku a otce je to velmi těžké. Probdí mnoho nocí, stálo to spoustu slz, ale díky tomu jsem teď tady. Jsem mnohem silnější. Prošel si spoustou zranění, spoustou rehabilitací a také frustrace,“ hodnotí Svečnikov.

„Toto je můj čas, cítím se skvěle. Jsem svěží, silný a nadšený, že mohu udělat další velký krok ve své kariéře.“

Co myslíte? Má Svečnikov na to, aby si dokázal vybojovat místo v hlavním týmu Red Wings? A jestli ano, kam s ním? Podělte se s námi o svůj názor v komentářích pod článkem nebo na našem Facebooku. 🙂

(foto: detroitjockcity.com, zdroj: mlive.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *