Alden Hirschfeld: kapitán Toleda ukončil kariéru ve 29 letech, za sebou měl kolaps na střídačce

Dnes slaví 33. narozeniny bývalý hokejový útočník Alden Hirschfeld, který je spojen s farmami Detroitu. Proto jsem o jeho životní cestě sepsal článek. Kariéru musel ukončit v nejlepším věku, a to kvůli kolapsu a dalšímu těžkému zranění. Přeji pokud možno příjemné čtení.

Hokejové počátky

Alden se narodil 26. ledna 1988 v Sylvanii ve státě Ohio, což je zhruba dvacetitisícové město, které sousedí přímo se státem Michigan. Hokej mu šel už odmala, výrazněji se začal prosazovat na střední škole. V součtu zaznamenal během tří sezón neuvěřitelných 257 bodů, vytvořil několik rekordů na Sylvania Northview High a v posledním ročníku dělal kapitána. Kromě toho byl i redaktorem školního časopisu, takže se nečinil jen na ledě. 🙂

Spoluhráči během Aldenova kolapsu hledí na střídačku a doufají, že jej lékaři zachrání...
Spoluhráči během Aldenova kolapsu hledí na střídačku a doufají, že jej lékaři zachrání…

Prosazoval se i v NAHL (North American Hockey League, americká juniorská liga druhé úrovně), kde v dresu Mahoning Valley Phantoms během dvou sezón nasbíral 107 bodů (47+60) ve 123 zápasech. Ne nadarmo získal trofej Mr. Hockey Ohio (pro nejlepšího hokejistu státu Ohio).

K draftování ovšem sympatické výkony mladého hokejisty nestačily. Jak si tedy prodloužit neprofesionální hokejový život? Jasně, univerzita. Tímto směrem se přesně Hirschfeld vydal. V Miami University, ve své domovině, první dva ročníky poznával univerzitní hokej. Jeho spoluhráči byli například Andy Miele (s ním se později setkal v Grand Rapids Griffins), Chris Wideman (bývalý hráč Edmontonu, Floridy či Ottawy, momentálně v KHL) či Reilly Smith (útočník Vegas Golden Knights), ale Hirschfeld nepatřil ke klíčovým postavám.

To se stalo až v posledních dvou letech na univerzitě. Nejprve dostal áčko a v závěrečné sezóně tým vedl jako kapitán. S áčkem na prsou pomohl k vítězství v NCAA (CCHA) a dohromady během čtyř roků odehrál 134 zápasů se ziskem 70 bodů (35+35).

Začátek profesionální dráhy
Aldena Hirschfelda odvážejí po kolapsu z ledové plochy na nosítkách
Aldena Hirschfelda odvážejí po kolapsu z ledové plochy na nosítkách

Alden stihl již na konci sezóny 2011/2012 ještě zapsat start v AHL za Portland Pirates. Na profesionální dráhu se však vydal o rok později, když nastoupil do 37 duelů za Providence Bruins (AHL) a 18 za South Carolina Stingrays, v obou případech měl na kontě osm bodů. 

Od začátku ročníku 2013/2014 patřil farmám Red Wings. V dresu Grand Rapids odehrál celkem 30 zápasů během tří sezón, podílel se na pěti brankách dvěma góly a třemi asistencemi. Může to znít jako málo, ale zážitky mu nikdo nevezme. Vždyť se potkal v týmu s takovými borci jako jsou Gustav Nyquist, Luke Glendening, Petr Mrázek, Anthony Mantha či Daniel Cleary.

Působivější kariéru udělal v Toledu Walleye. V ECHL patřil k nejlepším hráčům a atakoval řadu klubových rekordů. Pokud by ho nelimitovala zranění, mohl zkusit stíhat Shane Bersbacha, který vládne startům i bodům. I tak nejsou statistiky Hirschfelda špatné – 200 zápasů v základní části (6. nejlepší výsledek v historii organizace), 153 bodů (opět 6.), 59 gólů (6. 🙂 ) a 94 asistencí (tentokrát 4.). 

Zdravotní trable: kolaps na střídačce, přetržený přední zkřížený vaz
Otec Aldena Hirschfelda přeskakuje přes plexisklo, aby běžel za synem, o kterého se mezitím starají zdravotníci

K celkovému pochopení kontextu musím uvést, že Alden ukončil svou kariéru během ročníku 2017/2018. Nebylo to na rady doktorů, tohle rozhodnutí učinil sám. Zdravotní komplikace ovšem hrály velkou roli, posuďte sami.

8. ledna 2016 nastoupil do svého pátého zápasu za Grand Rapids Griffins v sezóně 2015/2016. Šlo o běžné ligové utkání proti Milwaukee Admirals, kterých jsou stovky. Jenže během hry si najednou diváci a i hokejisté všimli, že jeden z nich na střídačce ztratil vědomí a zkolaboval. Nebude překvapením, že to byl právě Hirschfeld. 

Lékařům se ho povedlo zachránit. Zjistilo se, že jde o záchvat kvůli vývojové vadě. V březnu téhož roku podstoupil Alden operaci mozku, během níž zdravotníci odstranili malformaci, která záchvaty způsobovala. Pro Hirschfelda to byl první kolaps na ledě, v běžném životě měl už ovšem tři za sebou.

Je to neuvěřitelné, ale pět měsíců po operaci byl Alden znovu na bruslích. A co víc? Zažil nejlepší sezónu v kariéře! Jako kapitán Toleda Walleye zaznamenal v 55 zápasech 49 bodů (23+26), čímž výrazně pomohl týmu do play off. Radost ovšem dlouho nevydržela. V následující sezóně totiž zkraje utrpěl během duelu přetržení

Alden Hirschfeld záchvat přežil.
Alden Hirschfeld záchvat přežil

předního zkříženého vazu. Proto se rozhodl pověsit brusle na hřebík. Nicméně Toledo miloval a Toledo milovalo jeho. Dopadlo to tak, že posílil trenérský štáb a stal se asistentem hlavního kouče.

„Bylo to těžké rozhodnutí, protože jsem hrát stále chtěl. Zároveň existují věci okolo mého zdraví a epilepsie. Hokej je něco, co celý život miluji, takže jsem rád, že jsem se do něj mohl zapojit alespoň takhle. Vždy jsem chtěl být blízko domova, a to se mi v Toledu plní. Doufám, že pomohu z trenérské lavice klukům k výhře titulu,“ uvedl na tiskové konferenci, kde byl oznámen jako člen realizačního týmu.

Všechno nejlepší, Aldene. Hlavně pevné zdraví…

(zdroj: eliteprospects.com, mlive.com, toledoblade.com; foto: mlive.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *