PROFIL: Donovan Sebrango | Mladíka s kubánskými kořeny zformovala těžká nehoda maminky

Krátce po skončení duelu s Carolinou oznámil Detroit na sociálních sítích, že podepsal nováčkovský kontrakt s Donovanem Sebrangem. Proto jsme se rozhodli sepsat tento článek, který shrne celou dosavadní kariéru devatenáctiletého beka. Přejeme příjemné čtení.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Donovan Sebrango se narodil 12. ledna 2002 ve skoro milionové Ottawě, hlavním městě Kanady, do sportovní rodiny. Jeho otcem je Eduardo Sebrango, bývalý profesionální fotbalista, který celou kariéru strávil v zámoří. Dohromady odehrál 417 utkání, ve kterých nastřílel 184 gólů. Za kubánskou reprezentaci má bilanci 23 zápasů a 13 branek. 

Není tak žádným tajemství, že Donovan je sice Kanaďan, ale má po svém otci kubánské kořeny. Rodiče se postupem času odcizili, takže maminka Kim musela obě děti (Donovan má sestru Gabby) vychovávat jako svobodná matka. 

HOKEJOVÉ ZAČÁTKY

S hokejem začínal v týmu Greater Kingston MHA. Sebrango je dosud třetím draftovaným hráčem, který vyrůstal v tomto celku. Prvním se stal v roce 2011 Scott Harrington, ten to dotáhl i do NHL, kde momentálně působí v Columbusu. Druhým byl Christopher Paquette o pět let později. Ten je mladším bratrem Cédrica Paquetta, který působí v organizaci Caroliny. Christopher hrál loni USports, což je kanadská obdoba americké NCAA, akorát tedy kvalitou níže.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dono (@dsebrango3)

Donovan od útlého věku dostával lidi okolo sebe do úžasu. Měl (a stále má) obrovský smysl pro zodpovědnost, je soustředěný a velmi odhodlaný. Když byl mladší, tak na tréninky docházel i o hodinu dříve, protože neměl rád pozdní příchody. Vždy potřeboval být ujištěný, že bude na ledě první. Mnohdy se mu tak trenéři věnovali více, což se samozřejmě odrazilo v jeho schopnostech.

„Rád mám věci pod kontrolou,“ uvedl na toto téma Sebrango. „Líbí se mi mít kontrolu nad svým dnem, mám rád vše naplánované. Obvykle to, co chci v daný den udělat, čeho chci dosáhnout. Plánuji si i čas na ledě, nebo co budu ten den jíst. To mi pomáhá uklidnit mysl.“

KLÍČOVÁ ROLE MATKY A TĚŽKÁ AUTONEHODA

Co Sebrango na hokeji nenáviděl, bylo bruslení. Zprotivilo se mu již na začátku. Dnes to samozřejmě zní legračně, jenže v počátcích to mohlo znamenat konec. To samozřejmě jeho matka nemohla připustit.

„Máma mě v tomhle podržela. Říkala mi, abych se nevzdával, i když mi to tolik nešlo. Zkoušel jsem to teda prostě dál a poté se to stalo rutinou. Začalo mě to bavit. V tomhle matce hodně dlužím – naučila mě milovat hokej,“ řekl po letech Donovan. 

Kim samozřejmě pro své děti hodně obětovala, navíc byla přítomná na každém utkání svého syna. Až do jara 2017. Sebrango hrál na jarním turnaji a příliš se mu nedařilo. Během první třetiny se podíval na tribunu, hledal pohledem svou mamku. Chtěl se uklidnit. Jenže tam nebyla. Během druhé periody se situace opakovala, Kim na tribuně nenašel. 

Na zápas sice vyjela, ale dorazit nemohla – stala se účastnicí vážné dopravní nehody.

Po konci utkání se o tomhle Donovan dozvěděl a samozřejmě chtěl být co nejdříve v nemocnici. Kim byla za synovu návštěvu ráda a hned jako první mu řekla, aby se o ní nestaral, že je v pořádku a aby jí raději řekl, jak se mu duel povedl. 

Sebrango si začal všímat po propuštění jeho mamky, že s ní není něco v pořádku. Sám zažil otřes mozku, takže věděl, co zhruba Kim trápí. A nemýlil se. Autonehoda zanechala na jeho mamce následky – začala trpět migrénami, špatně spí. 

„Byl to on, kdo mi řekl, že bych si měla nechat zkontrolovat hlavu a brát příznaky vážně. Je to těžké nejen pro mě, ale i pro něj. Musím chodit s holemi, mám problémy s rovnováhou. Ale Donovan je opravdu skvělý, dohlíží na mě a snaží se ujistit, že jsem v pořádku,“ chválí svého syna Kim.

Sebrango chtěl udělat více. Proto rozjel charitativní projekt, jehož cílem bylo vybrat finanční prostředky na výcvik psů. Právě tito mazlíčci totiž jeho mamce velmi pomohli.

„Doufám, že se jednoho dne stanu hráčem Detroitu Red Wings, abych se mohl o svou mamku postarat,“  řekl Sebrango.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dono (@dsebrango3)

DOMINANCE VE ŠKOLNÍM TÝMU A CESTA DO OHL

Dalo by se trochu říci, že je Donovan maminčin mazánek. Pokud ne dnes, tak dříve to platilo stoprocentně. Když jako třináctiletý musel opustit domov, aby hrál školní ligu HEO U15 za CIHA Voyaguers, nebyl šťastný. Stýskalo se mu a chtěl se vrátit. To mu právě jeho mamka zatrhla. Upřednostnila to, aby si šel za svým snem, než aby ho musela neustále vídat. 

„Během prvního roku jsem měl určité problémy. Byl jsem mámin kluk, nebavilo mě to tady. Jenže ona viděla, jak se zlepšuji. Řekla mi, že v zásadě není možnost, jak se vrátit hrát domů. Zůstat bylo to nejlepší rozhodnutí, které jsem mohl udělat,“ vzpomíná Sebrango.

Ve druhém roce se vše otočilo. Donovan byl jmenován kapitánem týmu, byť věkem patřil stále k těm mladším. „Jeho pracovní morálka byla skvělá, dovednosti také. Kapitánství dostal hlavně pro jeho růst. Chtěli jsme, aby ho ostatní následovali. Nikdy nebyl moc otevřený člověk, ale vždy dělal věci správně. Vždy poslouchal, co se po něm chce, což u elitních hráčů obvykle neplatí,“ uvedl Joe Clare, který v týmu pracoval jako asistent trenéra. 

Sebrango ve 30 zápasech nasbíral 29 bodů (4+25) a stal se desátým nejproduktivnějším hráčem soutěže a nejproduktivnějším obráncem. Celé bodování vyhrál jeho spoluhráč Dylan Peterson (29 zápasů, 23+25). Jejich dominance byla tak obrovská, že se oba domluvili na hraní v NCAA za Boston University. 

V dalším ročníku hrával Donovan za tým do 18 let, byť až během sezóny oslavil 16. narozeniny. Jeho výkonnost vyrostla na další úroveň, oproti starším a fyzicky silnějším protihráčům ve 30 zápasech zaznamenal solidních 25 bodů (5+20) a podle Clarea byl nejlepším hráčem týmu. Logicky se dostal do hledáčků kanadských juniorských celků. 

Tady se cesty obou rozdělili. Zatímco Peterson (draft 2020, 86. místo, St. Louis) pokračoval univerzitní cestou, Donovan se rozhodl připojit k týmu OHL Kitchener Rangers. To se ukázalo v jeho případě jako dobrá cesta. 

Sebrango se zařadil prakticky ihned k nejspolehlivějším obráncům týmu. V obou sezónách, které v Kitcheneru strávil, byl druhým nejproduktivnějším bekem klubu. 

„Jako šestnáctiletý dostával více prostoru, než by měl. Připojil se k týmu a ihned ukázal, že je opravdu kvalitním hráčem. Svou hrou si naší důvěru získal brzy. Proto se na ledě objevoval proti nejlepším hráčům soupeře. Byly zápasy, kdy jsem si říkal, že by proti hráčům jako jsou Suzuki, Ratcliffe nebo Hillis, neměl hrát. Ale pomohlo mu to ve vývoji. Není mnoho mladých hráčů, zejména obránců, kteří by mohli noc co noc hrát proti prospektům NHL. Opravdu brzy jsme zjistili, že je pro nás Donovan správná volba,“ řekl generální manažer Kitcheneru Mike McKenzie.

V organizaci si Sebranga doslova zamilovali. Donovan předvedl několik velkých her, v nováčkovském ročníku se v jednom duelu jeho celku vůbec nedařilo. Co našeho prospekta napadlo? Poprat se. Ano, shodil rukavice, aby tým nějakým způsobem pozvedl. Trenéry zase bavil tím, že pokud se mu zápas nepovedl, byl první, kdo to přiznal a slíbil, že to příště napraví. Za nic se neskrývá, nevymlouvá se. Právě pravidelná produkce bodů, ochota shodit rukavice i přirozená síla, to je kombinace, kterou nutně budeme potřebovat i v Detroitu. 

Sebrango se kromě toho zajímá o analytická data, není spokojen jen s tradičními góly a asistencemi. Rád má o hře přehled. V Kitcheneru je používají a zjistili, že v drtivé většině z nich, byl Donovan elitním hráčem. 

Není proto divu, že se dostal do výběru pro CHL / NHL Top Prospects Game, což je v zámoří velmi sledovaná záležitost. Sebrango byl součástí Red Team, který prohrál nad Team White 3:5. Byť se Donovan bodově neprosadil, ukázal jinou vlastnost – nabudit tým. Pokusil se o ostrý hit u mantinelu, ten se mu nepovedl, nicméně se dostal do konfliktu s dalším hráčem a už to jelo…

… na konci férové potyčky objetí a poplácání a poté směr trestná lavice. 🙂 

LETOŠNÍ ROČNÍK

Donovan Sebrango má v tomto ročníku za sebou hodně. Kvůli celosvětové pandemii neodstartovala OHL, takže hostoval na Slovensku. Na pět zápasů si vyzkoušel druhou ligu, kde v dresu Levic nasbíral v pěti zápasech tři body (1+2) a 50 trestných minut. Následně podepsal smlouvu s Grand Rapids, vybojoval si místo v týmu a v devíti duelech mezi dospělými zaznamenal jednu asistenci a 14 trestných minut, dvakrát se popral.

Charakterem, schopnostmi, povahou a cílevědomostí je Donovan právě tím typem hráče, který by se do NHL dostat měl. Záležet samozřejmě bude na mnoha faktorech, ale pokud si mohu tipnout, tak bych řekl, že se mu to povede. V Detroitu bude mít dobrou možnost předvést se. 

„Udělám všechno, co je v mých silách, abych se do NHL dostal a za Detroit si zahrál,“ vyhlašuje Sebrango.

MILOVNÍK ČESKÉ REPUBLIKY

Čím si ještě může Donovan získat vaše sympatie? Velmi si oblíbil Českou republiku, ve které už párkrát byl. Co vím, tak poprvé na turnaji v Břeclavi, podruhé na vlastní pěst s přáteli v Praze. Právě tato dvě místa označil jako jedny z nejkrásnějších, které kdy navštívil. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dono (@dsebrango3)

PROSADÍ SE V NHL?

Předně uvádím, že nejsem žádný skautem a nedokáži odhadnout, zda se někdo do NHL dostane. Nemůžu nic víc, než věřit… a přihodit zprávy od skautů a novinářů. 🙂

Ben Kerr z LastWordOnSports.com píše: „Sebrango má potenciál být v prvním nebo druhém obranném páru NHL a hrát hodně času, pokud se bude dobře vyvíjet. Je však potřeba čas, aby na sobě zapracoval. Měl by být schopen přispět hře při rovnoměrném počtu sil na ledě, ale i na přesilových hrách. Nemyslím, že se dostane na tu první, ale v druhé by klidně působit mohl. Je univerzální, může hrát vlevo i vpravo. Jeho hra mi stylem připomíná Romana Hamrlíka.“

Caitlin Berry z DobberProspect tvrdí: „Sebrango je pravděpodobně jeden z nejvíce podceňovaných prospektů z OHL. Byl vždy solidním oboustranným obráncem. V minulém ročníku vykázal jasné zlepšení v obranném pásmu. Hraje fyzicky, což z něj dělá obtížného soupeře v rozích a před brankou. Snaží se vždy posunout hru nahoru do útočného pásma a přihrává mimořádně kvalitně. Jeho bruslení je jednou z výjimečných vlastností, které má. Doplňuje to rychlý přechod do útoku a dobrá kontrola. I když se rozhoduje chytře a efektivně, někdy to není ku prospěchu. To se se zkušenostmi zlepší.“

Na závěr vám přináším playlist videí s Donovanem Sebrangem. Jde o góly, asistence, bitky a hity v OHL za Kitchener Rangers. Kompletní seznam na Youtube je zde

A poslední poznámkou budeme opravdu končit: nováčkovská smlouva s Detroitem Red Wings začíná platit od následujícího ročníku, tedy 2021/2022. Trvá tři roky. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dono (@dsebrango3)

(zdroje: TheAthletic, eliteprospects.com, Dobber Prospect, wikipedia.org, Last Word on Sports, foto: Instagram Donovan Sebrango)

3 Comments on “PROFIL: Donovan Sebrango | Mladíka s kubánskými kořeny zformovala těžká nehoda maminky”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *