Sbohem, File! V Detroitu nebude pokračovat srdcař Filppula, po letech se vrací do Evropy

Zkušený útočník Valtteri Filppula již nebude hájit barvy Detroitu Red Wings. Sedmatřicetiletý veterán dává NHL vale a po dlouhých letech míří do Evropy. Jako posilu jej již oficiálně oznámil švýcarský celek Servette Ženeva.

Obměna kádru je neúprosná a nadále pokračuje. Novou smlouvu si nedokázal přes solidní výkony vybojovat útočník Valtteri Filppula. Sympatický forvard nenašel zaměstnavatele ani mezi jinými organizacemi, což znamená návrat na evropský kontinent. Zde již zájemci byli, zkušený Fin si plácl se švýcarskou Ženevou. 

Valtteri se stal prvním hráčem z Finska, který hrál za Hockeytown. Draftován do NHL byl v roce 2002, Red Wings na něj ukázali ve třetím kole. Jak se později ukázalo, byla to skvělá volba. Po třech letech v domácí soutěži se talentovaný útočník vydal do zámoří.

Držitel Stanley Cupu

Rychle se prosadil do hlavního mužstva a byl důležitým článkem sestavy při titulové jízdě v sezóně 2007/2008. Nepatřil k největším ofenzivním hvězdám týmu, ale dokázal se prosadit do té druhé vlny bodujících hráčů, která kolikrát rozhodne zápas. V základní části se mu povedlo posbírat 36 bodů za 19 branek a 17 asistencí. V play off mířil do branky pětkrát a navrch přidal šest asistencí ve dvaadvaceti duelech. Trefil se v prvním kole play off v zápase číslo pět proti Nashvillu, který jsme i díky němu dovedli k vítězství a následně v dalším utkání postoupili. Gól zaznamenal i v jasné sérii s Coloradem ve druhém kole, jednou skóroval i ve finále konference. Ve finálové bitvě proti Pittsburghu vstřelil branku ve druhém zápase série (výhra 3:0) a hlavně v konečném šestém duelu, kdy navyšoval vedení na 2:0 a Red Wings nakonec dokázali po výhře 3:2 zvednout nad hlavu Stanleyův pohár.

Bodově nejproduktivnější sezónu v našem dresu měl 2011/2012, kdy si v 81 zápasech připsal na své konto 66 bodů (23+43). V tabulce klubové produktivity skončil na třetí pozici, lepší byli pouze Henrik Zetterberg (69 bodů) a Pavel Dacjuk (67 bodů). Detroit tehdy bohužel i přes silné mužstvo vypadl poněkud nečekaně v prvním kole play off nad Nashvillem v poměru 1:4 na zápasy.

V roce 2013 se Filppula stěhoval do Tampy Bay Lightning, za kterou hrál necelé čtyři roky. Poté v NHL vyzkoušel i Philadelphii Flyers a rok strávil v New Yorku Islanders. Do Detroitu se v roce 2012 vrátil. Jako veterán měl přinos pro naše mladší hráče.

Zápisy do historie

Valtteri Filppula odehrál za Rudá křídla 591 utkání v základní části, což je 31. nejlepší výsledek v celé historii organizace. Nasázel v nich 112 branek (40.) a přidal k nim 175 asistencí (33.). Celkem v NHL nastoupil do 1056 zápasů v základní části, ve svém 1000. utkání byl na ledě v našem dresu. Stal se tehdy osmým Finem, kterému se povedlo v nejlepší soutěži světa odehrát tolik duelů.

Tečku za jeho kariérou v NHL, na kterou může být pyšný, zakončíme dvěma videi. První je věnováno jemu k 1000. zápasu od oficiálního kanálu Red Wings, v tom druhém si můžete připomenout jeho nejslavnější časy v našem dresu mezi lety 2007 až 2013.

File, děkujeme ti za všechnu práci, kterou jsi v našem dresu odvedl. Navždy jsi jedním z nás, ať se ti ve Švýcarsku daří!

(zdroj: EliteProspects, nhlportal.cz, nhl.com; foto: nhl.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *