Těší mě, že se Detroitu daří. Mám na něj spoustu krásných vzpomínek, říká GM Oilers Ken Holland

Generální manažer Ken Holland se podruhé vrací do Detroitu jako soupeř, poprvé coby budoucí člen Síně slávy. Rodák z Vernonu v Britské Kolumbii působil v organizaci Red Wings od roku 1983 do roku 2019.

Ken Holland byl v Detroitu brankářem, posléze skautem, ředitelem amatérského skautingu a po asistentovi manažera si vyzkoušel i pozici nejvyšší. V různých pozicích stál za čtyřmi Stanley Cupy a v jeho životopise nalezneme také zlato z olympiády a Světového poháru.

Návštěvu ve svém druhém domově určitě uvítá, o čemž přesvědčují jeho rozhovory v médiích. V nich se často vrací k současnému GM Red Wings Stevu Yzermanovi, se kterým jej spojuje dlouhá kariéra. Poprvé se oba potkali na tréninkovém kempu Detroitu v roce 1983, bylo to několik měsíců poté, co byl Yzerman draftován.

„Nevěděl jsem, jak vyslovit jeho jméno,“ říká s úsměvem současný lodivod Oilers. „Bylo tam Y a Z. Ale naučil jsem se to vyslovit,“ dodává.

„Steve a já jsme spolu byli 25 let v organizaci Red Wings, byli jsme spolu s kanadským olympijským týmem. Byli jsme ubytovaní společně v Soči, spali jsme v jednom pokoji na samostatných postelích metr a půl od sebe,“ ukazuje Holland, jak blízcí si byli. „Rád vidím, že mu práce jde. Těším se na vzájemný zápas, ale budu raději, až bude po všem,“ doplnil zkušený manažer.

Steve Yzerman a Ken Holland v Joe Louis Areně v roce 2007

Pro Kena Hollanda je to druhá cesta do Detroitu v roli soupeře v jeho životě. Edmonton Oilers mají bilanci devíti výher a jedné porážky, Detroit vyhrál šestkrát, připsal si pět proher a dvě po prodloužení. Současný manažer kanadského klubu opustil Red Wings v květnu 2019, nahradil jej právě Steve Yzerman. 

„Byl jsem 36 let Rudým křídlem,“ přemítal pětašedesátiletý činovník. „Jsem proto rád, že mohu působit v Západní konferenci, takže se utkáme pouze dvakrát do roka. Mám stále na Detroit a celou organizaci spoustu vazeb, ať už jde o Steva, Illitchovi či Jimmyho Develana, který byl mým mentorem. Mám hodně hezkých vzpomínek,“ uvedl Ken Holland.

„Věnuji v lize pozornost všem týmům, ale více sleduji Red Wings. Těší mě, že se jim daří,“ říká úspěšný GM. Přitom Steve Yzerman mužstvo za dva roky dokázal poměrně změnit. Co si o tom Holland myslí? „Seider a Raymond vytváří ve městě spoustu optimismu a jsem rád, že jsem mohl vidět Velena bojovat o místo,“ uzavřel své povídání současný manažer Edmontonu.

Ken Holland bude 15. listopadu v Torontu jmenován při slavnostním ceremoniálu do Síně slávy za jeho práci v naší organizaci. Proti Detroitu má za sebou dvě utkání, v Hockeytownu prohrál, v Edmontonu naopak slavil vítězství. Zapíše druhou výhru v pomyslných vzájemných zápasech právě on, nebo se bude radovat Yzerman a jeho družina?

(zdroj: freep.com, eliteprospects.com; foto: detroithockeynow.com, freep.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *