PŘÍBĚH: Bitky, křik a střelba. Otec jim předal lásku pro hokej, NHL si museli Smithovi vydřít sami

Trvalo to téměř 53 let, než se v kádru Rudých křídel objevila bratrská dvojice, konkrétně jde o devátý případ. Naposledy společně hráli 30. března 1969 Pete a Frank Mahovlichovi. To se může v brzké budoucnosti změnit, protože Detroit z waiver listu převzal Tampě Bay Gemela Smitha, staršího sourozence Givaniho Smitha. A jejich cesta do NHL rozhodně nebyla jednoduchá…

Sedmadvacetiletý útočník byl draftován Dallasem Stars ve 4. kole ze 104. místa v roce 2012. Rudá křídla tehdy vybrala o šest míst později Andrease Athanasioua. Gemel se přes farmářský celek dokázal dostat o čtyři roky později k debutu v NHL, kde se ovšem nikdy naplno neuchytil. 

Za zmínku ovšem stojí jeho bodová produkce na farmě, přičemž ani ta v nejslavnější lize není špatná, pokud vezmeme v potaz jeho pozici ve spodní šestce (třetí, čtvrtá formace). 

Gemel Smith v NHL
Sezóna Tým Bilance
2018/2019 Dallas Stars/Boston Bruins 17 zápasů, 3 body (2+1)
2019/2020 Tampa Bay Lightning 3 zápasy, 1 bod (1+0)
2020/2021 Tampa Bay Lightning 5 zápasů, 3 body (0+3)
Gemel Smith na farmě
Sezóna Tým Bilance
2018/2019 Providence Bruins  49 zápasů, 40 bodů (16+24)
2019/2020 Syracuse Crunch 50 zápasů, 40 bodů (22+18)
2020/2021 Syracuse Crunch 3 zápasy, 6 bodů (3+3)

Devátá bratrská dvojice

První bráchové, kteří spolu hráli v Detroitu, byli Frank a Johnny Sheppardovi. Šlo o čtyři duely v sezóně 1927/1928, organizace se tehdy jmenovala Cougars. Na ně navazují Des a Earl Roche (1934-1935), Hec, Ken a Wally Kilreovi (1934-1940), Ed a Mud Bruneteauovi (1940-1946), Nakina a Winky Smithovi (1943-1944), Don a Rod Morrisonovi (1947-1948) a Larry a Johnny Wilsonovi (1949-1950), o Mahovlichových byla řeč. 

Jen těsně tato možnost unikla Hextallovým. Dennis i Bryan nastupovali za Red Wings v sezóně 1975/1976, nicméně spolu si nezahráli. Druhého jmenovaného Detroit vyměnil v listopadu 1975 do Minnesoty North Stars, ze které o tři měsíce později putoval Dennis do Hockeytownu.

Jamajské kořeny a láska k hokeji

Otec Gary Smith a jeho synové: Gary Smith jr. (vlevo), Givani Smith (uprostřed), Gemel Smith (vpravo); foto: Detroit Free Press

Ve zkratce – za všechno může otec. Gary Smith se narodil na Jamajce, kde hrál fotbal a kriket. Jenže v 70. letech se přestěhoval se dvěma sourozenci a čtyřmi bratranci do Toronta, do ledové Kanady. Zde se seznámil s pro něj novým sportem, kterým byl hokej. Rychle jej zařadil do svého života a s rodinnými příslušníky kromě hokeje hrával i hokejbal. Všude. Na ulici, na kluzištích. Později dokonce v organizovaných ligách. 

Podle různých svědectví byl poměrně úspěšným mezi amatéry, lépe mu šel hokejbal. Když se stal Gary otcem, pokračoval ve hraní a své syny vozil vždy sebou. „Pamatuji se na pátky večer. Kluci byli na tribuně a dívali se na mě,“ usmíval se dnes již sympatický pětapadesátiletý Gary v rozhovoru pro freep.com. „Byli pořád se mnou. Nechtěl jsem jednoho z nich ošidit a nechat ho doma,“ vysvětloval. 

Jeho tři synové rychle ke kanadskému národnímu sportu přičichli a zamilovali si jej. Dalo by se dokonce říci, že na něm byli závislí. Často si hráli spolu hry jen vzdáleně připomínající hokej, ale to jim bylo samozřejmě v dětském věku jedno. Když neměli doma k dispozici mini hokejky,  plácali do podomácku vyrobeného puku dlaní a stříleli tak na sebe. Ptáte se, co bylo součástí domácího kotouče? Ponožky zmuchlané do sebe. 

Tak začala cesta, která přivedla dva ze tří bratrů rovnou do NHL.

„Tohle nemůžeš, Givani…“

„Nikdy mi nikdo neřekl tím slovem na N. K opici už mě přirovnávali, nebo měli narážky, že hraji špatný sport a mám jít dělat basket,“ řekl pro freep.com Gemel Smith. Jeho bratr Givani se ocitl v mnohem horší situaci. V dubnu 2018 nastupoval v OHL za Kitchener Rangers a ve vypjaté sérii se Soo Greyhounds si vyslechl nepěknou řádku rasistických urážek od fanoušků a protihráčů. Vše korunoval výstupem, kdy v šestém utkání série neudržel nervy a po vítězné brance v prodloužení přijel před střídačku domácích a ukázal jim prostředníček. 

Givani Smith se s rasismem v Detroitu nesetkal, v juniorské lize má ovšem opačnou zkušenost; foto: Detroit Free Press

„Říkal jsem mu, že takhle nemůže reagovat,“ tvrdí Gemel. „Chtěli ho prostě dostat ze hry, což se jim povedlo,“ doplnil. Skutečně. Givani za svoje neukázněné gesto dostal od vedení soutěže dvouzápasovou stopku. Sedmý rozhodující duel tak sledoval z prostoru pro novináře, kam jej museli z hotelu eskortovat policisté, protože mu přes sociální sítě chodily výhružky smrtí. 

„Víte, na konci dne jsou to jen slova. Prostě musíte hrát svou hru a nestarat se o to, kdo co říká. Nedá se toho moc dělat poté, co někdo vysloví ty věci,“ pokrčil Gemel rameny. 

„Říkal jsem mu tehdy, ať na to nemyslí. Pokud někdo musí klesnout tak hluboko, znamená to, že děláš věci správně. V naší rodině není mnoho členů, co by to dotáhli do bodu, kde jsme. Musí toho využít a nenechat někoho, aby ho rozhodil. Nejlepší je se tím netrápit,“ doplnil starší bratr myšlenku, kterou přebral od otce Garyho.

„Vždy jsem jim říkal, že musí mít hroší kůži. Nebudou vás mít všichni rádi a nemusí s tím mít nic společného vaše barva kůže, je jedno, jestli jste bílý nebo černý. Urážet vás můžou kvůli váze, kvůli čemukoliv. Všichni nejsou rasisté, někdy se prostě naštvou a řeknou to. Nemyslím si, že všichni, kdo někdy urazili černocha kvůli rase, jsou rasisti. Možná jen chtějí v té situaci ublížit,“ nastiňuje svůj pohled otec obou hokejistů Red Wings.

„V Detroitu jsem se s rasismem nikdy nesetkal,“ dodal Givani. Ono se ani není moc co divit, když se podíváme na složení obyvatelstva. Každopádně pozitivní věc.

PS: Kdyby vás zajímalo, jak dopadl Kitchener v tehdejším sedmém utkání play off OHL? Prohrál a vypadl. Sezóna tehdy pro Smitha a spol. skončila. 

Pyšný otec

Debut Givani Smitha viděl jeho otec Gary na vlastní oči. Psal se říjen 2019, Red Wings čekal duel proti Sabres. „Givani mi volal a říká mi, co dělám zítra. Odpověděl jsem mu, že půjdu do práce. On na to, že bude hrát poprvé za Detroit. Věděl jsem hned, co udělat. Telefonoval jsem vedoucímu, že nepřijdu. Když jsem jim objasnil důvod, byli s tím dost v pohodě,“ popisoval slavnostní chvilku pro NHL.com Gary Smith. 

Gary Smith a jeho sestra Maureen; foto: nhl.com

Ten se v hledišti objevil i se svou sestrou Maureen a dalšími členy příbuzenstva. Gemel chyběl, protože hrál utkání za Tampu Bay. 

„Jsem na něj hrdý,“ říkal po utkání otec Gary. „Tvrdě pracoval a strašně mě těší, že se mu to povedlo. Zároveň bych moc rád poděkoval organizaci Red Wings, která odvedla opravdu dobrou práci, když mě z Toronta dostala sem. Rád bych jim moc poděkoval, je to úžasné. Slova nedokáží vyjádřit, jak se nyní cítím,“ dodal. 

Givani poprvé skóroval v lednu 2020, vstřelil poslední gól při porážce 2:8 na ledě New York Islanders. Ihned po utkání to volal otci. V myšlenkách byl ale se všemi. S jeho tetou, která ho pomáhala vychovávat. S bratry. S přáteli. S trenéry. 

„Do NHL jsem se nedostal sám. Je kolem mě spousta lidí, která mi pomohla dostat se do bodu, kde nyní jsem. Dlužím jim tolik díků. Věnovali mi spoustu času, který jim nikdy nedokážu vrátit. Zejména tedy pokud jde o tátu a tetu, dostali mě až sem,“ říká důrazný hokejista. 

Ulice ho udělala silnějším

Smithovi neměli příliš mnoho peněz, přesto museli zaopatřit své děti (dohromady jich je šest, čtyři kluci a dvě dívky). Byli chvíle, kdy to vypadalo, že chlapci budou muset s hokejem skončit, protože tenkrát za něj rodina vydala mnoho financí. 

Gemel navíc na dětství nerad vzpomíná, protože bydleli ve čtvrti, ve které se často ozývala střelba. 

„To, čím jsem si prošel, mě udělalo silnějším. Jako mladí jsme se pořád někde prali, často jsem slýchával výkřiky, střelbu. Po chvíli mi to už přišlo normální,“ přiznala nová akvizice Detroitu po letech. Smithův otec pracuje v ocelárně, matka Nicky jako zdravotní sestra. „Byly chvíle, kdy jsem běžel do pokoje a jenom jsem brečel, protože jsem se chtěl dostat do NHL, ale rodiče museli peníze rozdělit i mezi ostatní sourozence,“ vzpomíná Gemel na své dětství. 

„Pomáhalo mi mnoho lidí. Teta, trenéři,“ doplňuje sedmadvacetiletý útočník. Jeden z jeho trenérů mu dokonce dokázal zajistit výstroj od Trevora Daleyho, na kterého měl kontakt.

„NHL byla velký sen. V juniorském věku mi mohlo pomoci, že jsem byl pod radarem, skauti si mě tolik nevšímali. Vždycky jsem bojoval a vše jsem si musel vydřít,“ říká hrdě nový útočník Detroitu Red Wings. 

Gemel během angažmá v Bostonu trpěl psychickými problémy, hledal smysl života. Necítil jistotu, protože se musel v krátké době několikrát stěhovat. Pomohl mu Patrice Bergeron, který jej v kabině oslovil a domluvil mu schůzky s psychologem. To možná nové detroitské akvizici zachránilo kariéru.

Kariéru, pro kterou dřel už od útlého věku.

Například když dlaní střílel ponožky na mladšího bratra Givaniho…

(zdroj: nhl.com, freep.com, nytimes.com, playersbio.com, mlive.com, detroitnews.com, clickondetroit.com; foto: nhl.com, freep.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *