Game #56 | Na závěr tripu po Floridě se utkáme s Panthers

Závěrečným utkáním na Floridě s Pantery ukončí Detroit těžký blok pěti zápasů proti celkům z vrchu tabulky. Na vítězství nad Carolinou se Red Wings navázat proti Tampě Bay nepovedlo, padli jsme po boji 1:3. Proto se budou naši hokejisté snažit rozšířit svou bodovou sbírku i vzhledem ke stálé naději směrem k play off. V cestě ovšem stojí čtvrtý celek NHL.

Stojí za připomenutí

  • V prvním vzájemném utkání tohoto ročníku dokázal Detroit stáhnout dvoubrankové manko, v 58. minutě poslal svým prvním gólem za Red Wings Pius Suter zápas do prodloužení, ve kterém rozhodl Aleksander Barkov
  • Floridu čeká pátý duel na domácím kluzišti v řadě, naposledy porazila Ottawu 3:0. V předchozích třech soubojích ale nezískala ani bod a od trojlístku Nashville – Columbus – Edmonton inkasovala 16 branek
  • Rudá křídla mají jednu z nejhorších bilancí na hřištích soupeře (8-14-3), kdežto Panteři na svém ledě prohráli pouze šestkrát ze 30 případů
  • Obránce Moritz Seider má aktuálně sérii osmi zápasů v řadě, ve kterých získal alespoň bod. K dorovnání rekordu mezi zadáky organizace Red Wings mu chybí pět utkání. V sezóně 1994/1995 nastřádal Paul Coffey 13zápasovou šňůru
  • Detroit nad Floridou třikrát v řadě nevyhrál, naposledy se to povedlo před rokem 20. února 2021. Red Wings v Little Caesars Areně otočili nepříznivě se vyvíjející duel a zvítězili 2:1

Z kabiny Red Wings

Detroit na Floridě zatím žádnou ostudu nepředvedl, ba naopak. V zápase s Lightning se v první třetině prezentoval sympatickou hrou, která přinesla ovoce v podobě vyrovnaného průběhu a bezbrankového stavu. V čem se Tampa Bay ukázala lepší, byla přesilová hra. Zatímco Red Wings nevyužili ani jednu, soupeř si dvěma pomohl k vedení. Na úvodní trefu ještě stihl reagovat na brankovišti důrazný Robby Fabbri, jenže více toho hráči Hockeytownu nevymysleli.

„Dvakrát se prosadili v početní výhodě v době, kdy na tom v zápase záleželo. My jsme svoje nevyužili. To udělalo velký rozdíl,“ říkal po utkání trenér Jeff Blashill, na jehož slova navázal i kapitán Dylan Larkin: „Hráli jsme dobrý hokej. Dobře jsme začali a měli nějaké šance. Několikrát jsme se dostali do přečíslení dvou na jednoho a tady musíme být trochu sobečtější, musíme víc střílet. Je to frustrující, těžký pocit.“

Red Wings i tak živí jakousi naději na play off. Aktuální ztráta na Washington na divoké kartě je 13 bodů se zápasem k dobru. Los je však neúprosný. Po utkání s Floridou čeká svěřence trenéra Jeffa Blashilla domácí dvojzápas proti Arizoně a Minnesotě, následně čtyřzápasový trip po kluzištích Calgary, Edmontonu, Vancouveru a Seattlu. Přesto vypadají soupeři do konce ročníku hratelněji.

Důležité je, že po utkání s Tampou Bay nikdo nevypadl, takže hokejisté Rudých křídel nastoupí ve stejném složení. Změna se bude konat pouze v brankovišti, kde se od začátku zřejmě objeví zkušený Thomas Greiss.

Sestava Detroitu z minulého zápasu:
Nedeljkovic (Greiss) – Seider, Leddy, Hronek, Oesterle, Stecher, Staal – Raymond, Larkin, Naměstnikov – Bertuzzi, Suter, Fabbri – Zadina, Veleno, Rasmussen – Gagner, Rowney, Erne.

Aktuálně od soupeře

Na Floridě poskládali velmi dobrý tým, který cílí na tu nejvyšší metu. Panteři mají po 54 odehraných zápasech na svém kontě 77 bodů a úspěšně okupují druhou pozici v Atlantické divizi s jednobodovou ztrátou na vedoucího konkurenta Tampu Bay. Panthers funguje zejména ofenzíva, kterou mají s 221 vstřelenými brankami nejlepší v celé soutěži. V sedmi duelech v řadě dokázali hráči z jižního regionu USA nastřílet alespoň tři góly. Defenzíva Detroitu se bude muset mít obzvláště na pozoru.

Floridě taktéž funguje brankoviště, které v dobré formě hájí spolehlivý Sergej Bobrovskij. Vysmívaný Rus za svůj obrovský kontrakt na deset milionů ročně chytá v letošním ročníku výborně. Lepší statistiky měl naposledy v sezóně 2017/2018 ještě v dresu Columbusu Blue Jackets. Můžeme tak o něm prohlásit, že s věkem zraje jako víno. Dvojnásobný držitel Vezina Trophy se v brance Panthers v tomto ročníku ukázal v osmatřiceti případech a bez bodů odjížděl jen šestkrát.

Domácím chybí kvůli dlouhodobému zranění obránce Markus Nutivaara, jinak má prozatímní kouč Andrew Brunette k dispozici všechny hráče.

Hvězda v týmu soupeře

Jonathan Huberdeau. Kanadský křídelník i po čtyřiapadesáti zápasech prohání na čele bodování edmontonskou dvojku McDavid – Draisaitl. Osmadvacetiletá trojka draftu 2011 má na svém kontě 75 bodů za 18 branek a 57 asistencí. Na prvně jmenovaného ztrácí čtyři body a na jeho německého kolegu o bod méně. Huberdeau je navíc blízko metě 600 bodů v základní části NHL, chybí mu jich posbírat pouhých sedmadvacet, na což má v tomto ročníku šikovný tvůrce hry pohodlných 28 utkání.

Sestava Floridy z minulého zápasu:
Bobrovskij (Johansson) – Ekblad, Weegar, Gudas, Forsling, Montour, Carlsson – Marchment, Barkov, Verhaeghe – Duclair, Bennett, Huberdeau – Reinhart, Lundell, Vatrano – Hörnqvist, Luostarainen, Lomberg.

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
Detroit Red Wings
Florida Panthers

Lídři statistik – Detroit Red Wings

Odehrané zápasy: 55 – Lucas Raymond, Pius Suter, Sam Gagner, Moritz Seider
Góly: 27 – Dylan Larkin
Asistence: 36 – Moritz Seider
Body: 56 – Dylan Larkin
+/-: +12 – Marc Staal
Trestné minuty: 91 – Givani Smith
Góly v přesilovce: 5 – Dylan Larkin, Robby Fabbri, Lucas Raymond
Body v přesilovce: 17 – Moritz Seider
Góly v oslabení: 1 – Tyler Bertuzzi, Vlad Naměstnikov, Pius Suter
Body v oslabení: 2 – Tyler Bertuzzi, Moritz Seider
Vítězné góly: 5 – Tyler Bertuzzi
Góly v prodloužení: 3 – Dylan Larkin
Počet střel: 151 – Dylan Larkin
Úspěšnost střelby: 26 % – Carter Rowney
Hity: 102 – Adam Erne
Zblokované střely: 108 – Moritz Seider
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 266 – Moritz Seider
Počet vychytaných vítězství: 15 – Alex Nedeljkovic
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 3,1 – Alex Nedeljkovic
Úspěšnost zákroků: 90,47 % – Alex Nedeljkovic

Lídři statistik – Florida Panthers

Odehrané zápasy: 54 – Jonathan Huberdeau, MacKenzie Weegar
Góly: 25 – Aleksander Barkov
Asistence: 57 – Jonathan Huberdeau
Body: 75 – Jonathan Huberdeau
+/-: +34 – Aaron Ekblad
Trestné minuty: 73 – Radko Gudas
Góly v přesilovce: 8 – Aleksander Barkov
Body v přesilovce: 22 – Jonathan Huberdeau
Góly v oslabení: 4 – Aleksander Barkov
Body v oslabení: 4 – Aleksander Barkov
Vítězné góly: 6 – Sam Bennett
Góly v prodloužení: 2 – Aaron Ekblad
Počet střel: 162 – Aaron Ekblad
Úspěšnost střelby: 21 % – Anthony Duclair, Joe Thornton
Hity: 233 – Radko Gudas
Zblokované střely: 106 – MacKenzie Weegar
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 343 – Aaron Ekblad
Počet vychytaných vítězství: 27 – Sergej Bobrovskij
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 2,56 – Sergej Bobrovskij
Úspěšnost zákroků: 91,64 % – Sergej Bobrovskij

(zdroj: nhl.com, mcubed.net, eliteprospects.com, dailyfaceoff.com, nhlportal.cz, foxsport.com; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *