Game #60 | Trip po Kanadě pokračuje další těžkou bitvou, Detroit navštíví Edmonton

Hokejisté Red Wings se přesunuli zhruba tři sta kilometrů daleko z Calgary do Edmontonu, kde je ve středu od 02:05 čeká další utkání proti místním Oilers. V posledních zápasech je defenzíva Detroitu poměrně překonatelná. Zajímavé bude sledovat, jak si poradí s možná nejlepší dvojicí v celé NHL.

Stojí za připomenutí

  • Poslední zápas mezi těmito celky přinesl vítězství Rudých křídel. Detroit se dostal do vedení 3:0, nicméně hosté ve třetí části zapnuli a povedlo se jim srovnat. Nezvládli ovšem hru bez brankáře a Red Wings slavili 4:2
  • Přímo v Edmontonu vyhrál Detroit naposled 23. ledna 2019. Výsledek 3:2 zajistili dva góly Luka Glendeninga a trefa Dylana Larkina
  • Olejáři se po sérii tří porážek probudili a na domácím ledě porazili postupně silný Washington a Tampu Bay 

Z kabiny Red Wings

Detroitu již příliš o nějaký úspěch a šance dostat se do play off nejde. Ztráta je příliš vysoká. V organizaci se tak soustředí zejména na to, aby zvýšili na poslední chvilku některým hráčům cenu před uzávěrkou přestupů. Ta je naplánovaná na pondělí 21. ledna. 

O nějaké formě nemůže být ani řeč, Red Wings prohráli pětkrát v řadě a zejména na cizích kluzištích nepředváděli naši hráči kdovíjaké výkony. Pozitivní je návrat Jakuba Vrány, jenž si ve třech zápasech připsal stejný počet branek. Naopak negativem je těžké zranění Robbyho Fabbriho, kterému tím skončila sezóna. Detroit nemůže počítat ani se službami Mitchella Stephense, jenž trénuje v modrém bezkontaktním dresu a na listině zraněných hráčů je i Carter Rowney. Kvůli neočkování proti COVID-19 bude v kanadském městě chybět produktivní Tyler Bertuzzi.

Z osmi posledních duelů jsme vyhráli jednou, šestkrát jsme odešli poražení po základní hrací době a jedno utkání došlo až k prohře po nájezdech. Proti Calgary jsme se trápili v ofenzívě a brankáře soupeře více zaměstnali až ve třetí třetině. Po dvou periodách to bylo z našeho pohledu na střely 5:31. „Nelíbilo se nám, jak jsme hráli. Nelíbilo se nám, jak se celý zápas vyvíjel. Trochu pozitivní energie jsme našli až ve třetí části, bohužel to ale k lepšímu výsledku nestačilo,“ uvedl zkušený Sam Gagner.

Modlit se musíme hlavně za dobré výkony Nicka Leddyho a Vlada Naměstnikova, kteří jsou našimi nejhodnotnějšími akvizicemi, co se týče hráčů, kteří mohou být vyměněni. Nicméně generální manažer Steve Yzerman již několikrát ukázal, že se nebojí vytrejdovat i mladé hráče. Mluvit by o tom mohl Andreas Athanasiou či Anthony Mantha.

Sestava Detroitu z minulého zápasu:
Greiss – Seider, Leddy, Hronek, Oesterle, Stecher, Staal – Raymond, Larkin, Naměstnikov – Erne, Suter, Zadina – Gagner, Veleno, Vrána – Witkowski, Rasmussen, Smith.

Aktuálně od soupeře

Edmonton drží s 68 body třetí pozici v Pacifické divizi, která aktuálně znamená postup do vyřazovacích bojů. McDavid a spol. ovšem nemají komfortní pozici, protože situace v Západní konferenci je řádně zamotaná. Olejáři v ní jsou sedmí, ale 13. San Jose ztrácí pouhých devět bodů. Pro hokejisty Oilers hovoří forma, která se v poslední době zlepšila. 

Edmontonu se povedlo na svém kluzišti udolat po prodloužení Washington a poté si vyšlápl velmi dobrým výkonem na aktuální mistry z Tampy Bay jednoznačně 4:1. Pro Olejáře půjde o třetí domácí duel v řadě, další dva je čekají po Detroitu. Nyní tak mají Oilers dobrou příležitost sbírat tolik důležité body, které mohou v samotném závěru základní části rozhodovat.

Kanadskému celku se povedlo do kádru zabudovat raubíře Evandera Kanea. Třicetiletý útočník posbíral ve 20 zápasech solidních 15 bodů (8+7) a i on se tedy zařadil mezi důležité hráče tohoto celku. O dvojici Connor McDavid – Leon Draisaitl se nemá ani cenu bavit, oba znovu trhají bodové predikce a umístili se na prvních třech příčkách kanadského bodování celé ligy. Prvně jmenovaný získal v 58 duelech 83 bodů (32+51), bilance druhého je v 59 zápasech 39+42. Vměstnal se mezi ně pouze Jonathan Huberdeau z Floridy. 

Kde mají Olejáři slabinu, je branka. Nejlepší čísla má mladík Stuart Skinner, jenže tomu nejspíše tolik nevěří, protože hájit klec Oilers mu bylo v tomto ročníku dovoleno pouze ve 13 případech. 

Ani Oilers nemají vyčištěnou marodku. Proti Detroitu nezasáhnou útočníci Kyle Turris, Ryan Nugent-Hopkins a Jesse Puljujärvi. Chybět bude i dlouhodobě zraněný bek Kris Russell.

Hvězda v týmu soupeře

Connor McDavid. O nejlepším hokejistovi na světě se nemá cenu dlouho bavit. Jeho čísla byla řečená. Jedinou otázkou je, zda dokáže své mužstvo dotáhnout do vyřazovacích bojů a zde uspět. Edmonton se zdá býti silnější než v minulých sezónách, případný další neúspěch by mohl vrtat hvězdnému centrovi v hlavě. Zůstal by i nadále Olejářem? Uvidíme.

Sestava Edmontonu z minulého zápasu:
Koskinen – Ceci, Nurse, Bouchard, Keith, Barrie, Broberg – Yamamoto, McDavid, Kane – Hyman, Draisaitl, McLeod – Ryan, Shore, Foegele – Kassian, Malone, Archibald.

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
Detroit Red Wings Jordan Oesterle, Sam Gagner
Edmonton Oilers

Lídři statistik – Detroit Red Wings

Odehrané zápasy: 59 – Lucas Raymond, Pius Suter, Sam Gagner, Moritz Seider
Góly: 27 – Dylan Larkin
Asistence: 36 – Moritz Seider
Body: 57 – Dylan Larkin
+/-: +9 – Marc Staal
Trestné minuty: 96 – Givani Smith
Góly v přesilovce: 6 – Robby Fabbri
Body v přesilovce: 17 – Moritz Seider
Góly v oslabení: 1 – Tyler Bertuzzi, Vlad Naměstnikov, Pius Suter
Body v oslabení: 2 – Tyler Bertuzzi, Moritz Seider
Vítězné góly: 5 – Tyler Bertuzzi
Góly v prodloužení: 3 – Dylan Larkin
Počet střel: 161 – Dylan Larkin
Úspěšnost střelby: 30 % – Jakub Vrána
Hity: 110 – Adam Erne
Zblokované střely: 116 – Moritz Seider
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 360 – Moritz Seider
Počet vychytaných vítězství: 15 – Alex Nedeljkovic
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 3,23 – Alex Nedeljkovic
Úspěšnost zákroků: 90,06 % – Alex Nedeljkovic

Lídři statistik – Edmonton Oilers

Odehrané zápasy: 59 – Leon Draisaitl, Warren Foegele
Góly: 39 – Leon Draisaitl
Asistence: 51 – Connor McDavid
Body: 83 – Connor McDavid
+/-: +15 – Leon Draisaitl
Trestné minuty: 40 – Darnell Nurse
Góly v přesilovce: 17 – Leon Draisaitl
Body v přesilovce: 33 – Connor McDavid
Góly v oslabení: 1 – Leon Draisaitl, Zach Hyman, Kailer Yamamoto, Ryan Nugent-Hopkins, Darnell Nurse
Body v oslabení: 3 – Zach Hyman, Ryan Nugent-Hopkins
Vítězné góly: 10 – Leon Draisaitl
Góly v prodloužení: 2 – Connor McDavid
Počet střel: 228 – Connor McDavid
Úspěšnost střelby: 19 % – Leon Draisaitl
Hity: 157 – Darnell Nurse
Zblokované střely: 94 – Darnell Nurse
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 360 – Darnell Nurse
Počet vychytaných vítězství: 21 – Mikko Koskinen
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 2,61 – Stuart Skinner
Úspěšnost zákroků: 91,28 % – Stuart Skinner

(zdroj: nhl.com, mcubed.net, espn.com, mlive.com, dailyfaceoff.com, eliteprospects.com, edmontonoilers.cz; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *