Game #71 | Další zápas v rychlém sledu, Detroit čeká zasněžený Winnipeg

Zasněžené město se zhruba 750 tisíci obyvateli, lyžařská centra, řada zajímavých památek. Zní vám to romanticky? Žádné takové, hokejisté Rudých křídel cestovali do Winnipegu z jediného důvodu – potvrdit solidní výkon z duelu s Bostonem a odvézt si nějaké body. Právě Jets jsou jejich dalším soupeřem, úvodní vhazování je naplánováno na dnešní noc v 01:35 našeho času.

Stojí za připomenutí

  • Půjde o druhý vzájemný duel v této sezóně, v Detroitu slavili v lednu hokejisté Winnipegu poklidnou výhru 3:0
  • Z posledních šesti utkání jsme porazili Jets pouze v jednom – 13. prosince 2019 v Little Caesars Areně 5:2, tři body si tehdy připsali Robby Fabbri (2+1), Filip Zadina a Filip Hronek (oba 1+2)
  • Poslední vítězství Detroitu na ledě Winnipegu je pořádně vousaté, datuje se k 7. prosinci 2016. Rudá křídla porazila Tryskáče 4:3 po samostatných nájezdech, v základní době se trefila trojice, která za nás již nehraje – Tomáš Tatar, Anthony Mantha a Thomas Vanek, nájezdy rozhodl Henrik Zetterberg a v brance byl Petr Mrázek
  • Z aktuálního kádru si tento duel vybavují Dylan Larkin a Danny DeKeyser, oba tenkrát zaznamenali bod za asistenci
  • Dvojice základních kamenů Jets se narodila ve státě Michigan – Connor Hellebuyck a Kyle Connor; naopak za detroitské hrající Taro Hirose je rodákem přímo z Winnipegu

Z kabiny Red Wings

Je opravdu těžké odhadovat šance Detroitu v zápase proti Tryskáčům. Hokejisté Rudých křídel předvedli zajímavý výkon proti Bostonu, na kterém určitě mohou stavět. Tradičního soupeře z Original Six přehráli po týmové práci 5:3 a po šesti porážkách si konečně užili vítězný pocit, navíc před vlastními fanoušky. Po tomto utkání však museli poměrně rychle nasednout do letadla a uletět téměř pětihodinovou cestu do kanadského Winnipegu. Odpočinku tak mnoho mít nebudou.

Dobré pocity mám i z tiskové konference, na tu se po delším čase dalo koukat. Jak kapitán Dylan Larkin, tak trenér Jeff Blashill vypadali mnohem lépe, byla z nich cítit úleva. Hlavní kouč Detroitu oceňoval přístup svých svěřenců: „Dnes jsem v naší hře viděl obětavost, která nám předtím chyběla. Kluci blokovali střely a hráli tak, jak byste měli hrát, když bojujete o play off. V takovém přístupu musíme jenom pokračovat.“

Obdobně mluvil i Larkin, jehož potěšilo i to, že si naši hráči nenechali v závěrečné bitce po skončení utkání nic líbit a zároveň se vyvarovali vyšším trestům. „Nevím, co se v posledním střídání stalo, ale je dobře, že naši kluci měli hlavy nahoře a bojovali jeden za druhého. Atmosféra houstla, nikdo tohle nechce vidět, zvláště když utkání skončí. Jsem ale na kluky hrdý, že se bránili a zachovali chladnou hlavu,“ uvedl.

Co se týče marodky, situace je pořád stejná. Mimo hru jsou nadále útočníci Mitchell Stephens, Carter Rowney a Robby Fabbri. Status Day-to-Day má Givani Smith, o jeho návratu ale nemáme žádné zprávy. S týmem je opět Kyle Criscuolo, který v sestavě nahradí neočkovaného Tylera Bertuzziho.

Sestava Detroitu z minulého zápasu:
Nedeljkovic – Seider, DeKeyser, Hronek, Staal, Lindström, Walman – Raymond, Larkin, Bertuzzi – Zadina, Suter, Vrána – Sundqvist, Rasmussen, Erne – Gagner, Veleno, Hirose.

Aktuálně od soupeře

Jets mají po 70 duelech na svém kontě 76 bodů a aktuálně jsou na šestém místě v Centrální divizi, kde ztrácejí sedm bodů na divokou kartu, na které jsou usídleny dallaské Hvězdy. Winnipeg má navíc odehráno o jedno utkání navíc. Je tedy velmi pravděpodobné, že se Tryskáčům nakonec vyřazovací boje vyhnou.

Formu přitom nemají svěřenci trenéra Davea Lowryho vyloženě špatnou. Jets v polovině března najeli převážně na domácí zápasy, což jim výrazně pomohlo. Postupně ze svého ledu vyprovodili Vegas (7:3), poté prohráli s Bostonem (2:4). Vítězné tažení začali v Chicagu (6:4), poté si doma smlsli na Vegas (4:0), padli s Ottawou (2:5), aby následně zvládli tři těžké duely – proti Columbusu (4:3p), Arizoně (2:1p) a v Buffalu (3:2sn). V Torontu parta kolem Kylea Connora prohrála vysoko 3:7 a naposledy nezvládla ani utkání s Los Angeles poměrem 2:3. Zmíněný hokejista ale tři utkání v řadě chyběl, protože byl na COVID protokolu.

Jets boj o play off nevzdávají, po čtyřdenní pauze se vracejí do zápasového kolotoče. Čeká je nahuštěný program, ve kterém bude velmi důležité koncentrovat se na každé jedno utkání. „Doufám, že nám nikdo nevypadne, určitě použijeme oba brankáře. Využili jsme poslední dny k tréninku, mám z nich dobrý pocit. I když nebyly dlouhé, dostali jsme z hráčů to, co jsme chtěli. Mezi jednotlivými zápasy zřejmě v plném složení trénovat nebudeme, aby si kluci odpočinuli,“ uvedl hlavní kouč Winnipegu.

Jak již bylo zmíněno, Kyle Connor chyběl kvůli COVID protokolu, na něm se nacházel i obránce Nate Schmidt. Oba jsou připravení naskočit (a naskočí) do zápasu s Red Wings. Mimo hru je mladý zadák Dylan Samberg a talentovaný forvard Cole Perfetti. Marodku doplňuje centr Jansen Harkins, který nedohrál poslední střetnutí za Winnipeg a ze sestavy vypadne v tomto ročníku vůbec poprvé.

Hvězda v týmu soupeře

Kyle Connor. Pětadvacetiletý rodák z Michiganu je bezkonkurenčně nejproduktivnějším hráčem Winnipegu. V 67 zápasech posbíral 82 bodů za 41 gólů a stejný počet přihrávek. Sezónu má rozjetou na 96 bodů, pokud trochu zabere, mohl by atakovat posvátnou stovku. Už nyní překonal všechna svá maxima, ať už jde o branky, asistence nebo body. Mezi třináctým a šestnáctým rokem života hrával s naším kapitánem Dylanem Larkinem v týmu Belle Tire. Na draftu 2015 byl vedením Jets vybrán na 17. místě, Detroit bral o dvě pozice za ním Jevgenije Svečnikova, současného Connorova spoluhráče. V lednu se po dvou letech vrátil do Města motorů jako soupeř a pomohl Winnipegu k výhře 3:0 gólem a asistencí. Obrana Red Wings si na něho bude muset dát extra pozor, protože za posledních pět zápasů posbíral devět bodů za tři trefy a šest přihrávek.

Sestava Jets z minulého zápasu:
Hellebuyck – DeMelo, Morrissey, Pionk, Heinola, Dillon, Stanley – Ehlers, Scheifele, Stastny – Wheeler, Dubois, Sanford – Appleton, Lowry, Svečnikov – Harkins, Toninato, Barron.

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
Detroit Red Wings
Winnipeg Jets Eric Comrie, Jevgenij Svečnikov

Lídři statistik – Detroit Red Wings

Odehrané zápasy: 70 – Lucas Raymond, Pius Suter, Moritz Seider
Góly: 30 – Dylan Larkin
Asistence: 40 – Moritz Seider
Body: 65 – Dylan Larkin
+/-: +5 – Marc Staal
Trestné minuty: 108 – Givani Smith
Góly v přesilovce: 6 – Robby Fabbri, Dylan Larkin
Body v přesilovce: 19 – Moritz Seider
Góly v oslabení: 1 – Tyler Bertuzzi, Pius Suter
Body v oslabení: 2 – Tyler Bertuzzi, Moritz Seider
Vítězné góly: 5 – Tyler Bertuzzi
Góly v prodloužení: 3 – Dylan Larkin
Počet střel: 193 – Dylan Larkin
Úspěšnost střelby: 28 % – Oskar Sundqvist
Hity: 134 – Adam Erne
Zblokované střely: 142 – Moritz Seider
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 619 – Moritz Seider
Počet vychytaných vítězství: 18 – Alex Nedeljkovic
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 3,31 – Alex Nedeljkovic
Úspěšnost zákroků: 90,08 % – Alex Nedeljkovic

Lídři statistik – Winnipeg Jets

Odehrané zápasy: 69 – Pierre-Luc Dubois, Jansen Harkins
Góly: 41 – Kyle Connor
Asistence: 42 – Blake Wheeler
Body: 82 – Kyle Connor
+/-: +15 – Brenden Dillon
Trestné minuty: 98 – Pierre-Luc Dubois
Góly v přesilovce: 13 – Pierre-Luc Dubois
Body v přesilovce: 24 – Kyle Connor
Góly v oslabení: 3 – Kyle Connor, Adam Lowry
Body v oslabení: 5 – Adam Lowry
Vítězné góly: 7 – Kyle Connor
Góly v prodloužení: 2 – Mark Scheifele
Počet střel: 283 – Kyle Connor
Úspěšnost střelby: 17 % – Mark Scheifele
Hity: 205 – Adam Lowry
Zblokované střely: 95 – Brenden Dillon
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 584 – Josh Morrissey
Počet vychytaných vítězství: 25 – Connor Hellebuyck
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 2,68 – Eric Comrie
Úspěšnost zákroků: 91,17 % – Connor Hellebuyck, Eric Comrie

(zdroj: nhl.com, dailyfaceoff.com, nhlportal.cz, mlive.com, bruins.nhl.com; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *