Game #74 | Red Wings mají za sebou cestu do Caroliny, kde je čekají Hurricanes

Po porážce s Ottawou míří hokejisté Rudých křídel do Caroliny, kde na ně čekají Hurikáni. S tímto soupeřem mají v tomto ročníku vyrovnanou bilanci, utkají se potřetí. Zápas startuje hodinu po půlnoci a slibuje velmi zajímavý hokej s jedním z nejlepších týmů NHL. 

Stojí za připomenutí

  • Oba celky se v tomto ročníku střetly dvakrát, jednou se radovali hokejisté Detroitu a jednou Caroliny
  • Přestože jsou Huricannes favoritem, z posledních deseti duelů vyhráli pouze pětkrát
  • Na začátku března dopadlo vzájemné utkání vítězstvím Red Wings 4:3 po prodloužení, když osm vteřin před sirénou rozhodl Lucas Raymond
  • Hurikáni jsou oblíbeným soupeřem kapitána Rudých křídel, z posledních osmi duelů bodoval sedmkrát (3+4), navíc drží sérii pěti zápasů v řadě, kdy proti Carolině bodoval

Z kabiny Red Wings

Rudá křídla od debaklu 2:11 s Pittsburghem dokázala uhrát bod nad New Yorkem Rangers (4:5p). Poté následovaly dvě porážky 2:5 od Ottawy Senators. Zlepšený výkon Detroitu přinesl dvě cenné výhry, nejprve na domácím ledě ve vypjatém utkání s Bostonem (5:3) a posléze ve Winnipegu (3:1). Od té doby se tým generálního manažera Steva Yzermana představil dvakrát v Little Caesars Areně, ale byl z toho pouze bod. Columbus u nás zvítězil 5:4 po prodloužení a naposledy opět prokletá Ottawa ve vyrovnaném duelu 1:4. 

Red Wings se vůbec nedaří hra bez brankáře. Pokud trenér Jeff Blashill odvolá při jednogólové ztrátě gólmana, bývá to čirá hrůza. V aktuálním ročníku jsme takto inkasovali dohromady od všech týmů 28 gólů, naposledy se Senators to bylo dvakrát. Tato cifra je novým ligovým rekordem od rozšíření NHL v letech 1967/68. „Je opravdu frustrující, když prohrajete s týmy, které jsou za vámi, s Ottawou to navíc bylo třikrát. Musíme najít způsob, jak to v Carolině napravit,“ burcuje před těžkým utkáním veterán Marc Staal.

Novinek je ale mnohem více i mimo led. Organizace ohlásila příchod jednatřicetiletého švédského brankáře, kterým je Magnus Hellberg. Mistr světa z roku 2018 a účastník posledních olympijských her si budoval solidní kariéru v KHL, ale nyní se vrací do zámoří. Platnou smlouvu má do konce ročníku.

Vypadalo to, že má přijít jako posila ke Griffins, jenže se nechal slyšet, že je připraven chytat v NHL. „Mým cílem je hrát v NHL, AHL pro mě není dostačující. Jsem lepší brankář, než když jsem ve Spojených státech působil v minulosti,“ naráží na minulá angažmá, ze kterých vyplynuly pouhé čtyři starty v nejslavnější lize světa. Pokud by chtěl Detroit nechat tohoto brankáře v hlavním týmu, musel by riskovat jeho ztrátu přes waiver listinu.

Detroitu budou chybět marodi v podobě Robbyho Fabbriho a Cartera Rowneyho. Givani Smith již trénoval v bezkontaktním dresu, ale není jisté, zda vůbec do konce ročníku nastoupí. Na posledním tréninku chyběla trojice Dylan Larkin, Pius Suter a Oskar Sundqvist. Hlavní kouč Red Wings uvedl, že očekává jejich účast v utkání, ale neví to stoprocentně, protože se všichni potýkají s drobnými zraněními.

Sestava Detroitu z minulého zápasu:
Greiss – Seider, DeKeyser, Hronek, Staal, Lindström, Walman – Raymond, Larkin, Bertuzzi – Zadina, Suter, Vrána – Rasmussen, Veleno, Sundqvist – Gagner, Stephens, Erne.

Aktuálně od soupeře

V NHL momentálně není moc silnějších týmů, pokud budeme brát v úvahu nasbírané body, konkrétně tedy dva – Colorado Avalanche a Florida Panthers. Se 104 body jsou Hurikáni druzí ve Východní konferenci, Metropolitní divizi o jednu výhru vedou nad New Yorkem Rangers. Dvoubodových zápasů v tomto ročníku zažili již 48, oproti tomu v základní hrací době padli v 18 případech a po prodloužení či nájezdech osmkrát. Prim této organizace udává výborná defenzivní činnost, 177 inkasovaných branek v 74 duelech je nejmenší číslo napříč celou NHL.

Útok Hurricanes se opírá hlavně o Sebastiana Aha, o kterém ještě v tomto článku bude řeč. Produktivitou ovšem oplývají i Andrej Svečnikov či Teuvo Teräväinen. Carolina těží i z toho, že body dokáží sbírat prakticky všechny formace. Mezi beky kraluje Anthony DeAngelo, jenž se skvěle chytil a v probíhajícím ročníku nastřílel deset branek a dalších 37 vytvořil. Jasnou jedničkou je Frederik Andersen, ten průměrně inkasuje jen lehce nad dvě branky na utkání (2,07) a vysokou má i úspěšnost zákroků (92,56 %). 

Carolina hrála po neúspěchu v Buffalu (2:4) hned třikrát doma, čehož dokázala relativně využít. Právě Sabres oplatila porážku a zvítězila 5:3, poté prohrála s Ostrovany z New Yorku 1:2 a tři dny zpátky přehrála i Anaheim (5:2). Naposledy se Hurikáni představili v Madison Square Garden. Duel parádně sedl právě Ahovi, ten gólem a dvěma asistencemi rozhodl o výhře Canes 4:2 právě nad největším rivalem z divize.

Trenér Rod Brind’Amour má prakticky vyčištěnou marodku. Dlouhodobě chybí pouze obránce Jake Gardiner, ve stavu day-to-day se nachází mladík Jesperi Kotkaniemi. 

Hvězda v týmu soupeře

Sebastian Aho. Stále ještě čtyřiadvacetiletý Fin prožívá úžasný ročník po osobní i týmové stránce. Aktuálně má po 71 zápasech na svém kontě 75 bodů (34+41) a pokud by bodoval nadále stejně, pak jeho projekce činí 84 bodů (38+46). Tím by překonal svou nejlepší bodovou sezónu (83 bodů, 2018/19) a srovnal by tu střeleckou (38 gólů, 2019/20). Nejproduktivnější hokejista Canes byl na draftu vybrán v roce 2015 až ve 2. kole z 35. pozice. Pokud bychom ovšem srovnali zmíněný draft podle aktuálních bodů, je rodák z Raumy na čtvrté příčce. Během své kariéry se mu povedlo nastřádat již 395 bodů, před ním jsou jenom Connor McDavid (682), Mitchell Marner (448) a krajan Mikko Rantanen (403). Jestliže se nestane něco neočekávaného, vyhraje popáté v řadě produktivitu Hurikánů, to je opravdu úctyhodný počin.

Sestava Hurricanes z minulého zápasu:
Andersen – DeAngelo, Slavin, Pesce, Skjei, Cole, Smith – Jarvis, Aho, Svečnikov – Nečas, Trocheck, Teräväinen – Fast, Staal, Niederreiter – Lorentz, Domi, Martinook.

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
Detroit Red Wings Alex Nedeljkovic
Carolina Hurricanes

Lídři statistik – Detroit Red Wings

Odehrané zápasy: 73 – Lucas Raymond, Pius Suter, Moritz Seider
Góly: 31 – Dylan Larkin
Asistence: 41 – Moritz Seider
Body: 68 – Dylan Larkin
+/-: +3 – Marc Staal
Trestné minuty: 108 – Givani Smith
Góly v přesilovce: 6 – Robby Fabbri, Dylan Larkin, Tyler Bertuzzi
Body v přesilovce: 20 – Moritz Seider
Góly v oslabení: 1 – Tyler Bertuzzi, Pius Suter, Sam Gagner
Body v oslabení: 2 – Tyler Bertuzzi, Moritz Seider
Vítězné góly: 5 – Tyler Bertuzzi
Góly v prodloužení: 3 – Dylan Larkin
Počet střel: 202 – Dylan Larkin
Úspěšnost střelby: 26 % – Carter Rowney
Hity: 148 – Adam Erne
Zblokované střely: 148 – Moritz Seider
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 690 – Moritz Seider
Počet vychytaných vítězství: 18 – Alex Nedeljkovic
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 3,34 – Alex Nedeljkovic
Úspěšnost zákroků: 89,98 % – Alex Nedeljkovic

Lídři statistik – Carolina Hurricanes

Odehrané zápasy: 74 – Vincent Trocheck, Jesper Fast, Brady Skjei
Góly: 34 – Sebastian Aho
Asistence: 41 – Sebastian Aho
Body: 75 – Sebastian Aho
+/-: +32 – Jaccob Slavin
Trestné minuty: 76 – Ian Cole
Góly v přesilovce: 13 – Sebastian Aho
Body v přesilovce: 29 – Teuvo Teräväinen
Góly v oslabení: 2 – Teuvo Teräväinen
Body v oslabení: 3 – Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen
Vítězné góly: 8 – Sebastian Aho
Góly v prodloužení: 2 – Sebastian Aho
Počet střel: 231 – Andrej Svečnikov
Úspěšnost střelby: 33 % – Jack Drury
Hity: 203 – Jordan Staal
Zblokované střely: 113 – Jaccob Slavin
Čas strávený na ledě (v minutách): 1 698 – Jaccob Slavin
Počet vychytaných vítězství: 35 – Frederik Andersen
Průměrný počet obdržených branek (alespoň 5 zápasů): 2,07 – Frederik Andersen
Úspěšnost zákroků: 92,56 % – Frederik Andersen

(zdroj: nhl.com, dailyfaceoff.com, nhlportal.cz, mlive.com; foto: redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *