Dvojnásobný majitel Stanley Cupu v Detroitu! Čekají nás skvělé časy, vyhlašuje novic Määttä

O koho nemálo důležitého posílil Detroit své řady? No přece o dvojnásobného vítěze Stanley Cupu. Je jím sedmadvacetiletý obránce Olli Määttä, který je z příchodu k Red Wings nadšený.

Detroit? Jedno velké pozitivum

„Solidní hráči tu byli už před příchody volných hráčů, když k tomu přidáte i nové hráče, tak Detroit je skvělé místo. Čekají ho vzrušující časy,“ je si vědom finský zadák. „Je to vidět, že jsou Red Wings na vzestupu a já toho chtěl být součástí,“ dodává. 

Määttä přiznává, že po otevření trhu s volnými hráči měl na výběr z různých nabídek, od začátku si však vyhlédl Hockeytown. V Los Angeles se totiž v minulé sezoně potkal s bývalými hráči Detroitu (Andreas Athanasiou, Troy Stecher) a oba mu dali doporučení, aby Rudá křídla posílil.

„S Athanasiouem jsme docela dobří kamarádi. Byl hráčem Red Wings dlouho a měl pro mě samé pozitivní informace o samotné organizaci, týmu, hráčích či personálu. Stecher to potvrdil,“ odhaluje fyzicky dobře vybavený bek. 

„Se svým agentem mluvíte o týmech, které mají zájem a kam byste chtěl jít. O Detroitu jsem neslyšel vůbec nic špatného, pouze samá pozitiva. Proto mi to přišlo správné,“ doplňuje Määttä.

Pak je tu samozřejmě obrovská persona v podobě Steva Yzermana. Generální manažer Red Wings, jehož pověst má napříč ligou obrovský vliv, byl dalším klíčovým důvodem. Dokázal vybudovat vítězný tým Tampy Bay Lightning a o podobnou věc se nyní snaží doma v Detroitu. Nejeden hráč si po přechodu k Rudým křídlům pochvaloval, že na něj Steve Y udělal ohromný dojem. 

„Když se podíváte na to, jak budují tým, a já vím, že Steve to dokázal již dříve s Tampou Bay, tak to je skvělé. Jejich mladí kluci, které draftovali, už patří mezi nejlepší hráče v lize. Seider, Larkin, Bertuzzi, Raymond. To jsou jména, navíc se přidávají Perron, Chiarot či Copp. Chci toho prostě být součástí,“ pochvaluje si rodák z Jyväskyly. 

Zejména německý obránce Määttu zaujal. Oba by možná mohli v příštím ročníku tvořit dvojici, prolínaly by se v ní defenzivní přednosti Fina s ofenzivními schopnostmi mladého Němce. „Je všestranný, úžasný hráč, na kterého se dá dívat. Hraje s neuvěřitelným přehledem. Už teď je skvělý a to bude ještě růst, je super u toho být,“ říká nová posila Detroitu. 

Cíl? Napravit poslední sezony
Olli Määttä ví, co to je vyhrát Stanley Cup. Během své kariéry takto křepčil dvakrát…

Samotný Määttä toho má za sebou již dost. Do NHL byl draftován v roce 2012 v 1. kole, dvakrát vyhrál juniorskou OHL, s finským národním týmem získal stříbro na mistrovství světa a bronz na olympiádě. Nesmíme zapomenou ani na dva Stanley Cupy s Pittsburghem Penguins. Nyní ho čeká desátá sezona v nejslavnější hokejové lize světa v dresu čtvrtého týmu – předtím Penguins, Blackhawks, Kings.

„Je to trochu šílené. Necítím se vůbec jako veterán, mám před sebou ještě hodně hokeje. Pořád jsem tak trochu mladý, myslím, že mi toho ještě dost zbývá. Pořád mám na čem pracovat a co zlepšovat. Je ale pravda, že to strašně letí. Devět sezon je za mnou, teď jdu do desáté,“ pokyvuje zamyšleně hlavou.

Määttä by potřeboval určitý restart. Za Tučňáky se mu povedlo dvakrát dosáhnout na 29 bodů v jednom ročníku, v Chicagu (17) a Los Angeles (4 a 8) se tomu ani nepřiblížil. Ofenzivní choutky od něho ale nečekejme, opravdu přichází s úkolem zlepšit hlavně defenzívu. „Jsem známý jako defenzivní hráč, ale ve své hře mám více ofenzívy, než ukazují čísla z minulých sezon,“ tvrdí. 

„Musím k sobě být upřímný a říct si, že poslední sezony nebyly tak skvělé. Vím, že toho v sobě mám mnohem víc. Myslím, že teď mám skvělou příležitost ukázat, že v této lize můžu hrát ještě dlouho a mít větší roli, než kterou jsem měl v Chicagu a Los Angeles. To byl jeden z důvodů mého příchodu do Detroitu. Upřímně věřím, že když je tým dobrý a vše klape, všem se více daří. Je tu nový trenérský štáb, mají tu dobrou kulturu, každý chce vyhrávat,“ uzavírá bek s téměř stovkou zápasů v play off na kontě.

Změna prostředí mu rozhodně může přispět, což je vlastně to, co chceme i my. Hodně štěstí!

(zdroj: detroitnews.com; foto: winginginitmotown.com, pensburgh.com)

One Comment on “Dvojnásobný majitel Stanley Cupu v Detroitu! Čekají nás skvělé časy, vyhlašuje novic Määttä”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *