Neskutečný vstup do sezony od detroitských prospektů, Kasper a Wallinder září

Jestli se nějaký tým rozhodně nemusí obávat o svou budoucnost, pak jsou to detroitští Red Wings. Ti každý rok dokáží vytěžit z Evropy řadu talentovaných mladíků a nejinak tomu bude možná již po této sezoně. V dresu Rögle se prohání dvojice, které se start nového ročníku vydařil. Seznamte se, Marco Kasper a William Wallinder.

Marco Kasper, 18 let, centr

„Detroit selects from the SHL Rögle center Marco Kasper,“ uvedl na draftu 2022 Steve Yzerman a bylo jasno. Rudá křídla si vybrala na osmé pozici středního útočníka pocházejícího z rakouského Innsbrucku, nicméně nyní již třetí sezonu hrajícího ve Švédsku.

Z Rakouska odejít kvůli vývoji musel, vždyť během dvou ročníků v místní EBJL za EC-KAC U18 nasbíral i s play off v 65 zápasech těžko uvěřitelných 165 bodů (50+115). 😀 Fyzicky solidně vybavený forvard (186 cm, 87 kg) následně putoval právě do Rögle, kde již v 16 letech okusil nejvyšší švédskou soutěž. Za svou domovinu tak startuje alespoň v rámci reprezentace, ukázal se na letošním mistrovství světa, když v sedmi duelech nasbíral dvě přihrávky. Not bad.

Kasper svůj první kanadský bod v SHL zaznamenal přihrávkou na trefu Moritze Seidera, takže kruh se dá se říci uzavírá. V budoucnu se jistě potkají opět v jednom týmu, tentokrát půjde o Detroit, tím si buďte jistí. 

V tomto ročníku se mladičký centr uvedl neuvěřitelným způsobem již v Lize mistrů, čímž předznamenal to, že by mohlo jít o jeho průlomový ročník mezi dospělými. Rögle má za sebou čtyři duely, prospekt Red Wings bodoval ve všech. To samé se dá říci i o švédské nejvyšší lize.

Marco Kasper v prvním utkání sezony SHL 2022/2023

První branka Kaspera v SHL v tomto ročníku

Jedna ze dvou tref v Lize mistrů

William Wallinder, 20 let, obránce

Dvacetiletého zadáka Williama Wallindera jsme draftovali v roce 2020 ve druhém kole z pozice číslo 32. 193 centimetrů a 86 kilogramů jsou jeho proporce, které patří mezi solidní. Švédský bek má zajímavou sbírku úspěchů, ač věkem patří mezi mladíky. Na Hlinka Gretzky Cupu získal bronzovou medaili (2020), v minulé sezoně se mu povedlo vyhrál hokejovou Ligu mistrů, na mistrovství světa dvacetiletých bral bronz a zároveň s 19 body (4+15) ve 47 zápasech byl nejproduktivnějším juniorem SHL. 

Za poslední zmíněný úspěch bral ocenění pro Nejlepšího juniorského hráče SHL v ročníku 2021/2022. Toto se v minulosti povedlo vyhrát například Niklasu Kronwallovi, Rasmusu Dahlinovi či Victoru Hedmanovi. Z forvardů můžeme jmenovat třeba Daniela a Henrika Sedinovi, Nicklase Backströma a Petera Forsberga. 

Úvod této sezony zastihl mladého obránce ve výborné formě. Jeho nasbírané body a to, co předvádí na ledě, je opravdu skvělý počin. Ještě hezčí je ale pohled na průměrný ice-time, Wallinder si v Rögle na nedostatek herního času rozhodně stěžovat nemůže. Vypadá to tak, že i u něho bude tento ročník průlomový.

Nádherná solo akce Williama Wallindera

Obě trefy Williama Wallindera ve švédské soutěži

(zdroj: eliteprospects.com, shl.se, championshockeyleague.com; foto: koláž redwings.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *