Sandin Pelikka si skvělými výkony podmaňuje švédskou soutěž

Prospekt Detroitu Axel Sandin Pelikka zdá se chytil ve Švédsku velký gólový apetit! Talentovaný obránce zatím prožívá doslova snový ročník, pokukuje po rekordu SHL a u vytržení jsou z něj i jeho spoluhráči.

Švédský bek hájící barvy Skelleftey včera zaznamenal již osmou branku v sezóně, když se prosadil v přesilovce a přispěl tak k výhře svého týmu nad MoDo v poměru 4.1. Pelikku si Detroit vybral na posledním draftu v 1. kole z celkově 17. pozice.

Jak již bylo uvedeno výše, Pelikka má na svém kontě již 8 gólů a je na děleném prvním místě v počtu branek nastřílených teenegarem. Spolu s ním je na prvním místě Jonathan Lekkerimäki, který však na rozdíl od naděje Detroitu hraje v útoku.

Na 8. branku v podání Pelikky se můžete podívat níže.

Na cestě za překonáním rekordu?

„Počíná si velmi, velmi dobře,“ řekl pro švédský web Expressen.se asistent kouče Skelleftey Pierre Johnsson.

Sandin Pelikka se mílovými kroky blíží k vyrovnání (nebo snad překonání?) rekordu SHL, který jako teenager stanovil Tomas Jonsson (dokázal to v dresu MoDo v ročníku 1978/79), jenž dokázal v takto mladém věku nastřílet ve švédské nejvyšší soutěži 11 branek (34 zápasů, 11+9)! Následně si pak v 80. letech minulého století zahrál NHL v dresu New Yorku Islanders (s nimi vyhrál v letech 1982 a 1983 dva Stanley Cupy) a Edmontonu Oilers.

Jonssonův rekord vyrovnal v ročníku 2019/20 obránce Luley Nils Lundqvist (45 zápasů, 11+20), jenž v současnosti obléká dres Dallasu Stars. Oba hráči stihli nastřílet tento počet branek v ročníku před dovršením svých 20. narozenin. Pelikkovi bude přitom v březnu příštího roku teprve devatenáct.

Pomoc ze strany kapitána

Příznivci Red Wings si tak mohou mnout ruce, což jistě potvrdí také Pelikkovi nynější spoluhráči, kteří ho vidí na ledě každý den a nemohou si jeho přístup a úsilí vynachválit.

„Řadím ho extrémně vysoko, co se týče mladých talentů, které jsem viděl hrát,“ řekl o počínání mladého obránce kapitán Skelleftey Jonathan Pudas. „Málokdo hraje takhle konzistentně jako on. Příliš nad tím, jak hraje nepřemýšlí, prostě to hned uskuteční. Je to docela působivé. Úroveň jeho dovedností má svou vlastní kategorii. Je zatraceně zábavné jej sledovat. Zároveň je také velmi skromným člověkem.“

Asistent trenér Johnsson zároveň prozradil, že vídá zkušeného Pudase, jak se na denní bázi Pelikkovi věnuje a pomáhá mu jako správný kapitán a taktéž obránce zdokonalovat jeho dovednosti.

„Pudas s ním zůstává na ledě déle po každém tréninku, kde pracují na střele a také mu radí kde by měl stát, případně v jakém prostoru se pohybovat,“ říká Johnsson. „Možná Pudas může mít k jeho hře nějaké ty výhrady, ale on (Pelikka – pozn. red.) teď evidentně hraje s vysokou dávkou sebedůvěry.“

Na závěr se sluší dodat, že po 20 zápasech má švédský mladíček na svém kontě skvělých 12 bodů (8+4).

(zdroj: detroithockeynow.com, x.com, eliteprospects.com; foto: detroithockeynow.com)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *