Tajemný život Bobby Ryana. O špatném dětství, útěku před FBI a o tom, jak vše přežil

Život Bobby Ryana vypadá zatraceně skvěle. Má krásnou ženu, dvě malé děti, vydělává si nádherné peníze sportem, který sledují miliony lidí. V NHL má přes 800 startů a přes 250 vstřelených gólů. Když ale jeho příběh poodkryjete celý, nestačíte se divit, jak se mohl dostat až do nejlepší hokejové ligy světa. Pokojně se usaďte s oblíbeným teplým nápojem, začínáme. 

V pondělí dostane volno. Trénovat nejde. Není to kvůli tomu, aby si odpočinul. A důvodem není ani žádný hvězdný manýr, přestože tenhle kluk byl draftován v červnu jako celkově druhý za jakýmsi Sidney Crosbym. Druhý nejlepší osmnáctiletý hráč na celém světě! Jeho spoluhráči se ale nediví. Vědí, že by raději zůstal s nimi v Owen Sound, nazul brusle, vzal do ruky hokejku a šel trénovat. Místo toho se každé pondělí v šest hodin ráno probudí a vydá na zhruba tříhodinovou cestu do Toronta. Tam vejde do čekárny, sedne si a čeká. Čeká, až vyvolají jeho jméno. Sportovní psycholog po chvíli vykoukne zpoza dveří a zvolá: „Bobby Ryan? Můžeš.“ Na další dvě hodiny musí pánovi před sebou obnažit svou duši. Zpovídá se. Nenávidí to, ale ví, že to potřebuje.

A na dlouhé cestě zpět do Owen Sound nemá na práci nic jiného, než přemýšlet o tom, co v kanceláři psychologovi řekl. O tom, co se stalo jednu osudnou noc v New Jersey. O tom, co se stalo v průběhu dalších let. A o tom, co hodlá dělat se zbytkem svého života…

|||

Manželé Melody a Bob Stevensonovi a jejich synek Robert.

Cherry Hill, New Jersey, předměstí Philadelphie. Tady žijí Stevensonovi. Bob, otec rodiny, který pracuje v pojišťovně. Melody, jeho krásná žena. A malý synek, který dostává jméno Robert. Bob je charakterem velmi pracovitý muž, nikdy není s ničím spokojený, vždy chce, aby vše bylo co nejlepší. Na jednu stranu je to skvělá vlastnost, na druhou stranu častá nespokojenost vede k tomu, že prostě nikdy nemůžete být šťastní. 

Takhle začíná tlačit i na svého synka Roberta, u kterého se velmi rychle ukáže, že by mohl být sportovním talentem. Bobova posedlost nejlepšími výkony mu brzy vnukne myšlenku – můj syn se musí prosadit a hokejem živit. Tuto podmínku si Bob dá a nehodlá na tom nic měnit. 

|||

Robert Stevenson (Bobby Ryan) byl velkým fanouškem Philadelphie Flyers.

 

Bob Stevenson zná velmi dobře Bobbyho Clarka. Říká vám to jméno něco? Fanouškům Flyers určitě bude. Je to velká legenda klubu, dlouholetý kapitán, který Philadelphii pomohl ke dvěma Stanley Cupům. Po konci kariéry vlastní posilovnu, ve které Bob trénuje. Není tak žádná náhoda, že se malý Robert odmala dostává právě k Letcům a stane se jejich velkým fanouškem. Jeho otec Bob jej na zápasy často brává. Společně tak obdivují hokejisty jako jsou Ron Hextall, Paul Coffey, Rob Brind’Amour či Eric Lindros. To, že tíhnou k Philadelphii je už z důvodu bydliště pochopitelné. Letci v tomto období okolo let 1995-2000 patří k tomu nejlepšímu, co může NHL nabídnout. Vždyť v roce 1997 nejsou daleko od Stanleyova poháru, ve finále padnou právě proti Detroitu Red Wings. Jinak každý rok končí v tabulce po základní části mezi nejlepšími celky a právem se můžou považovat za horké kandidáty na zisk nejslavnější hokejové trofeje. Stevensonovi to vědí, proto si zápasy v CoreStates Center (nyní Wells Fargo Center) naprosto užívají. A díky známosti s Bobby Clarkem mají vždy lístky na ta nejlepší místa. Idylka, že?

|||

29. října 1997. Datum, které Bobby Ryan nikdy nevymaže z hlavy. Tehdy ještě jako malý chlapec Robert Stevenson se svým otcem Bobem míří znovu na zápas NHL. Philadelphia se střetne se St. Louis. Za hosty se po ledě prohání Brett Hull, Bobův oblíbenec. Domácím se zápas nepovede a Blues slaví těsné vítězství 3:2, které v závěru vystřelí Pavol Demitra. 

To, co následuje, předurčí malému chlapci dětství a rodině naprosto poznamená celý život…

Bob po utkání vezme svého syna domů. Po cestě probírají právě skončené utkání, smějí se. Je pozdě, Bob se tak rozhodne, že Roberta uloží do postele a půjde s kamarády ještě na pár piv. Tak se stane. 

|||

Robert Stevenson (Bobby Ryan) se svým otcem.

Robert je normální živé dítě, které se velmi rychle zamiluje do hokeje. V Cherry Hill v New Jersey na předměstí Philadelphie vyrůstá na první pohled jako každý jeho vrstevník. Chodí do katolické školy a zbytek času tráví na místním kluzišti. Jeho táta s ním dře, osmiletému synovi to připadá normální. Je rád, hokej ho baví a tréninky mu nevadí. Ranní brzké vstávání nemusí, ale poté, co obleče brusle, už je ve svém živlu. 

|||

Bob Stevenson se opilý vrací domů. Malý Robert spí, stejně tak Melody, kterou ovšem hluk přicházejícího manžela probudí. Strhne se hádka. Ta brzy přeroste ve fyzické násilí. Bob svou ženu několika ranami pěstí pošle k zemi a v útoku pokračuje. Sousedi slyší zoufalé výkřiky pomlácené ženy a ihned volají pomoc. Policie přijíždí během několika minut, krátce poté míří do Cherry Hill i sanitka.

Záchranáři nakládají poraněnou Melody do sanitky, zatímco Bob je policisty spoután a odvezen k výslechu…

Malého synka hluk probudí, ale nedává to vědět. V tu chvíli neví, zda ještě někdy maminku uvidí. V nemocnici nedostává dlouho žádné zprávy. Až po týdnu je mu umožněna návštěva. Výčet zranění Melody je hrůzostrašný – zlomená žebra, zlomenina lebky a další vnitřní zranění. Lékařům se ji podaří zachránit.

Mezitím je Bob poslán do vazby, čeká se na obvinění od jeho ženy. To ovšem nepřichází. Manželka nechce proti svému muži svědčit. To ovšem policistům nevadí, mají dost výpovědí od sousedů a z nemocnice jim přichází záznamy o šířce zranění, které Melody utrpěla. 

Bob je proto obviněn z pokusu vraždy a z dalších trestných činů. Z vazby se ovšem vykoupí, zaplatí 75 tisíc dolarů a je vyšetřován na svobodě s tím, že nesmí odjet ze států. Vrací se ke své ženě, která mu nechce bránit ve styku se synem. Pak přijde důležité Bobovo rozhodnutí – musím utéct!

Během pár týdnů si zajistí vše potřebné a překročí hranici. Nový domov? Hledá ho po celých Spojených státech. Někde, kde bude mimo radar policie a bude si moci k sobě nastěhovat rodinu. Místo, kde bude moci Robert hrát hokej a nebude nikomu podezřelý. 

Melody tráví čas se synem stále v Cherry Hill. Policisté už ví o útěku jejího muže, takže jim před domem stojí černé dodávky a kdykoliv Melody vyjede, nalepí se na ní policejní pozorovatel. Chtějí Boba vypátrat a postavit ho před soud. Dětství malého Roberta se tak stává velmi těžké, policejní kontroly u nich doma, sledující vozidla. Tohle v jedenácti letech úplně nechcete zažít.

|||

Od útěku Robertova otce uteče sedm měsíců. FBI pátrá, ale žádná stopa nepřichází. Jednoho dne o půlnoci vezme Melody svého syna do auta, vydávají se na výlet. Klikatými cestami míří do Washingtonu, minulost nechávají za sebou. Robert spí, když v tom jakoby uslyšel známý hlas. Je to hlas jeho otce. Znovu se setkávají. Bob k nim nastoupí do auta a společně jako rodina jedou do Kalifornie. Zde je čeká nová budoucnost. 

Bobby Ryan v dresu Honeybaked (Detroit)
Bobby Ryan v dresu Honeybaked (Detroit)

Všichni změní jména. Z Boba Stevensona je Shane Ryan, z Roberta Stevensona se stává Bobby Ryan. Příjmení vybral otec podle filmu Zachraňte vojína Ryana. 

Protože se otec Shane vyhýbá vězení, musí se Bobby učit doma. Muselo být eliminováno riziko, že jej někdo pozná. Problémy přijdou na ledě. Bobby nastoupí do týmu Los Angeles Juniors Kings a cestuje po celé Kalifornii. Rodičům některých dětí se zdá povědomý, vždyť podobného chlapce vídali ve Philadelphii. Nezdá se jim ani podezřelé chování rodiny. Přesto nikdy policii nekontaktují, chtějí chránit mladého nadějného hokejistu.

Ryanovým se daří žít relativně v klidu několik let. Poté udělá otec obrovskou chybu. V jednom z obchodů použije kartu s jiným jménem a policie jde najisto. 

Asi čtyřicet členů různých policejních jednotek vtrhne do bytu, jako první vidí na posteli ležet Bobbyho. Tehdy sotva třináctiletý chlapec mžourá očima a kouká do desítek namířených zbraní. Hluk probudí rodiče, kteří začnou křičet ve strachu o své dítě. Shane nedělá problémy, pokojně se nechá zatknout. Ví, že je útěkům konec. Před domem obejme syna, políbí ho, rozloučí se i se ženou a následně je odvezen policisty. U soudu mu vyměří pětiletý trest.

Pro matku samoživitelku začíná těžké období…

|||

Po zatčení otce a jeho uvěznění se musí Melody vrhnout do práce. Aby uživila sebe i Bobbyho, vezme dvě zaměstnání. Pracuje 16 hodin denně a do toho vychovává syna. Během dne pracuje v Bobbyho hokejovém týmu, v noci pro leteckou společnost. Díky tomu shání synovi levněji letenky, když musí s klubem vycestovat. 

„Bobby by byl jediným dítětem, jehož rodiče nebyli na cestách s ním,“ říká. Před jedním z výletů s Jr. Kings položí Melody Bobbymu těžkou otázku: Chtěl mít na lístku „Bobbyho Ryana“ nebo „Bobbyho Stevensona“? Řekl jí, že chce být Bobby Ryan. Od té doby mu nikdo neřekne jinak.

V roce 2002 se Melody s Bobbym stěhují do oblasti Detroitu. Již patnáctiletý mladík nastupuje do Honeybaked 18U AAA, jeho cílem je zaujmout univerzitu v Michiganu, aby mohl odejít do NCAA a kromě hokeje i studovat. Tehdy ovšem rodině vstoupí do života dávný přítel – Bob Clarke. Ten ví, že v kanadském juniorském týmu Owen Sound Attack (OHL) trénuje další bývalý hráč Philadelphie Mike Stothers. Domluva je na světě, Bobby Ryan dává na skoro osmnáct let Detroitu vale…

|||

Bobby Ryan s rodiči na draftu
Bobby Ryan s rodiči na draftu

Na ledě to Ryanovi jde ihned, v nováčkovské sezóně nasází 22 branek v 65 zápasech a stává se třetím nejlepším střelcem týmu. Mimo něj se snaží žít obyčejný život teenagera, navštěvuje střední školu, schází se s přáteli. V následujícím ročníku skončí Ryan pátý ve střelcích napříč ligou a šestý v produktivitě. Je jasno, rodí se hvězda.

Všechno vygraduje v červnu 2005. Pittsburgh Penguins draftují z první pozice Sidney Crosbyho, na řadu jdou zástupci Anaheimu Ducks. „Anaheim Mighty Ducks jsou velmi rádi, že si mohou vybrat z Kanadské hokejové ligy z Owen Sound Attack… Bobbyho Ryana,“ ozve se v sále naplněném k prasknutí. Kromě Bobbyho jsou na draftu samozřejmě i oba jeho rodiče, pro Shanea to znamená po návratu domů další soud, jelikož měl zákaz přiblížit se ke své ženě a dítěti. Výsledek? 18 měsíců domácího vězení. Ale co je důležité? Rodina je pohromadě.

|||

Bobby Ryan vstoupí do NHL jako velká voda. Etabluje se do pozice spolehlivého střelce, získá se Spojenými státy stříbrnou medaili na olympiádě, přestoupí do Ottawy a podepíše pohádkový kontrakt…

… v roce 2016 mu umírá maminka. Podlehne rakovině jater. Bobby má sám čerstvě dceru a s odchodem člověka, který ho v podstatě sám vychoval, se nechce smířit. Podlehne alkoholu. 

Cestu ven ze tmy za pomoci trvalé podpory od manželky podnikne v listopadu 2019. Přihlásí se do programu hráčské asociace NHL a nad svým démonem zvítězí. V únoru 2020 ve svém prvním domácím zápase po návratu nasází hattrick. A emoce arénou Ottawy doslova prýští…

Co na Ryana čeká dál? Za svůj životní boj získá cenu Billa Mastertona. V NHL se uděluje hokejistům, kteří prošli těžkou zkouškou, nebo museli prokázat obrovskou vytrvalost a úsilí. 

V září 2020 je jeho smlouva Senátory vykoupena a poprvé v kariéře se tak stane volným hráčem. 

9. října 2020 podepíše roční dohodu s Detroitem Red Wings, do kterého se tak vrátí jako hráč po skoro osmnácti letech. A hned je vidět. Skóruje při svém debutu, v dalším utkání se trefí dvakrát a poté zase jednou. Stane se prvním hráčem v historii organizace, který v prvních třech duelech nasází čtyři branky. 

Co napsat závěrem? Těžko říct, dochází mi slova. Snad jen jednu poznámku – až na ledě zase uvidíte prohánět se v rudém dresu útočníka s číslem 54, uvědomte si, jaký je vůbec zázrak, že NHL hraje…

Poznámka autora: Článek byl psán v únoru 2021.

(zdroj: SportsNet, wikipedia, foto: SportsNet)

One Comment on “Tajemný život Bobby Ryana. O špatném dětství, útěku před FBI a o tom, jak vše přežil”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *